Galleria AMA:ssa on 4.3. asti esillä Arto Väisäsen näyttely ”Hysteriaa ja mielenrauhaa”. Näyttelyn jännite syntyy suunnitelmallisista ja säännönmukaisista piirteistä rinnastettuina vapaiden assosiaatioiden tuomaan ilmavuuteen. Mielenrauha ja sen järkkyminen esitetään rinnakkain.
Taiteilija kertoo piirustustensa assosiatiivisesta puolesta seuraavasti: ”Työskentelyni lähtee viivasta, joka alkaa kulkemaan omaan suuntaansa ilman konkreettista lähtökohtaa tai ajateltua lopputulosta. Työ etenee kasvunomaisesti viivastoihin, jotka alkavat elää omaa elämäänsä ja saada mielessäni sisältöjä ja käsitteitä, jotka taas jossain vaiheessa alkavat ohjata tekemistäni. En ole voinut työskennellä ennalta suunnitelluin ja luonnostelluin lähtökohdin, koska se vangitsee viivaa.”
Tässä näyttelyssä Väisänen esiintyy myös värimaalarina, jonka teokset lähtevät rajatusta, säännönmukaisesta tulokulmasta. Väisänen yhdistelee omaperäisellä tavalla ikonin kuvamaailmaa ekspressiiviseen kädenjälkeen. Teokset eivät pyri olemaan varsinaisia ikoneja, sillä ne ovat vapaita sakraalisista merkityksistä ja ne toimivat nykytaiteen kontekstissa. Väisäsen viesti kuitenkin on, että ikonit eivät käsittele lähtökohtaisesti ongelmia vaan ne tuovat ihmiselle lohdunomaisia viestejä. Ikonitaiteessa pakopiste ei ole kuvan syvyyssuunnassa vaan edessä, katsojan silmässä. Tällä käänteisperspektiivillä on jotain yhteistä ekspressionismin filosofian kanssa. Ikoneihin ja niiden maalaamisen säännönmukaisuuksiin perehtyminen on ollut taiteilijalle oma mielenkiintoinen matkansa.
Väisänen on kymmenen vuoden tauon jälkeen palannut maalaamiseen. AMA:n näyttely on vahva näyte siitä, että taiteilija hallitsee välineensä ja tuo maalaustaiteen perinteeseen oman vahvan näkökulmansa.