Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Anarkistista ristipistotekniikkaa

Jätä kommentti

Taitoliitto on vakinnut ristipistokirjonnan vuoden 2018 käsityötekniikaksi. Valintaa yhdistys perustelee sillä, että kirjontatyö on helppo tehdä. Se ei vaadi suuria tiloja tai erikoisia työvälineitä, vaan kuvio syntyy yksinkertaisimmillaan langalla ja neulalla. Lisäksi ristipistotyö on helppo ottaa vaikka matkalle mukaan.

Onko kysymyksessä paluu nostalgiaan? Ei suinkaan, sillä nykypäivän ristipistotyöt heijastelevat omaa aikaansa. Niistä on syntynyt uudenlainen aktivismin muoto. Jokainen voi ilmaista vaikka skesuaalista suuntautumistaan tai poliittisia näkemyksiään tekstiristipistoilla Huoneentauluksi voi etsiä myös malleja internetistä. Sieltä löytyy mm. kuvageneraattoreita, jotka muuntavat sovellukseen ladatun kuvan ristipistomalliksi.

Meemit muuntuvat ristipistoaktivisti Aikku Meuran käsissä oivaltaviksi käsitöiksi. Ristipistokirjailu on muuttunut hänellä jo elämäntavaksi, sillä Meura on löytänyt hengenheimolaisia helsinkiläisestä Radikaalit ristipistot -ryhmästä. Ryhmällä on oma Facebook-sivu ja se järjestää kokoontumisia ja työpajoja. Ristipistotyöskentely voi siis olla myös sosiaalista.

Kirjonnan on perinteisesti ajateltu olevan naisille sopiva ajanviettotapa, sillä se yhdistää hyödyllisen tekemisen ja estetiikan. 1800-luvulla koruompelu kuten lakanoiden nimikointi, kuului keski- ja yläluokan naisten arkiseen elämään. Muun muassa naisasianainen ja kirjailija Minna Canth purnasi tätä taitolajia vastaan. Hänen mielestään naisista olisi muuhunkin kuin kirjomaan.

Tämän päivän jippo on puolestaan hieman anarkistinen. Risteytetään perinteinen, ikivanha tekniikka nykyajan viestintään.

Omalta kohdaltani on pakko sanoa, että edes tällainen uudenlainen käsityötekniikka ei inspiroi minua. Itse olen niin voimakkaasti lukijatyyppi, en käsitöiden väkertäjä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s