Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Mauno Koiviston hautamuistomerkki

1 kommentti

Monet Hietaniemen hautausmaalla vierailleet ovat ihmetelleet Mauno Koiviston hautakiven vaatimattomuutta. Etenkin kun vieressä on massiivinen Kekkosen hautakivi ja toisella puolella tykistökenraali Nenosen jykevä hautapaasi.

Koiviston hautakivi ei kuitenkaan ole lopullinen. Elokuussa valtioneuvoston kanslia asetti toimikunnan, jonka tehtävänä on johtaa hautamuistomerkin toteutusta. Se valitsee muistomerkin tekijän ja seuraa hankkeen etenemistä. Toimikunnassa ovat mukana mm. Ateneumin johtaja Susanna Pettersson ja Aalto-yliopiston professori Pirjo Sanaksenaho.

Kaikki presidentit ovat saaneet muistomerkkinsä kuoleman jälkeen. Edustaisi huonoa makua teettää muistomerkki ennakolta, jotta se olisi sitten valmiina kun presidentti siirtyy ajasta ikuisuuteen.

Koiviston haudan ympärillä on lukuisia presidenttejä ja poliitikkoja. Hautamuistomerkkien tarkoituksena on tavalla tai toisella kuvata kohdettaan. Suomen pitkäaikaisimman presidentin Kekkosen muistomerkki on hautausmaan suurimpia yksittäisiä kiviä. Taiteilija Pekka Jylhä näki Harri Holkerin uran aallokkona. Aaltojen päälle hän sommitteli joutsenen.

Hautamuistomerkkejä ovat tehneet maamme eturivin kuvanveistäjät. Presidentin hautamuistomerkin tekeminen on taiteilijalle suuri kunnianosoitus ja meriitti. Kovin moni ei ole päässyt niitä tekemään. Etenkin kun Wäinö Aaltonen vei työt monilta taiteilijoilta. Aaltonen nimittäin pääsi toteuttamaan peräti neljän presidentin hautamuistomerkit: Mannerheimin, Rytin ja Paasikiven muistomerkit ovat Hietsussa ja Svinhufvudin Luumäellä. Ja presidentti Kallion muistomerkin teki hänen oma poikansa.

Jännittävää nähdä, millaisen muistomerkin Koivisto saa, kuka saa kunnian toteuttaa se ja miten se kuvaa presidenttiä. Tuleeko haudalle satamanosturi vai lentopallo?

 

Mainokset

One thought on “Mauno Koiviston hautamuistomerkki

  1. Sinullekin, Päivi, on ilmeisesti fiksaantunut käsitys siitä, että Koivisto olisi ollut pääasiassa satamatyömies. Työmiehenä hän oli satamassa hyvin vähän. Omien muistelmiensa mukaan eniten rakennuksilla ja isänsä jalanjäljillä laivapuuseppänä. Satamassa hän oli kyllä myös toissä, mutta henkilökonttorin hoitajana eli työhönottajana, saadakseen kommunistit kuriin. Väitöskirjansa hän toki teki sosiaalisista suhteista satamassa. Se on muuten aika mielenkiintoinen kuvaus siitä, kuinka alkeellisia ne suhteet silloin olivat, nykyaikaisiin verrattuna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s