Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Finlaysonilla tapahtuu…

Jätä kommentti

Tein viime viikolla perinteisen Tampereen kesänäyttelymatkani. Sara Hilden, Tampereen taidemuseo ja Vapriikki kuuluivat perusrepertuaariin ja tarjolla oli myös uusi kohde: mailman ensimmäinen ja ainoa Muumimuseo.

Suurimman vaikutuksen kuitenkin teki Finlaysonin alueen kehittyminen monimuotoiseksi taidekohteeksi.  Suomessa on tavallista, että taidetta viedään kesäaikaan epäperinteisiin tiloihin ennen kaikkea maaseudulle. Finlayson Art Area on sikäli poikkeuksellinen, että se keskittyy suuren kaupungin keskustaan.

Hankkeen takana on idearikas ja tarmokas Grafiikanpaja Himmelblaun omistaja ja johtaja Pertti Ketonen.  Finlayson Art Area on pystytetty alueelle jo kolmannen kerran ja joka kerta näyttely on vaan laajentunut.  Taidetta on ripoteltu kaikkiin mahdollisiin tiloihin ja esillä ei toden totta ole pelkästään grafiikkaa. Itse Himmelblau esittelee ”100 Miina Äkkijyrkkää” -aiheisen veistosnäyttelyn. Esillä on teoksia Miinan aivan varhaiselta kaudelta, mutta katseenvangiksi ulkotiloihin on pystytetty ”Holy Calf”-niminen romuauton osista koottu monumentaalinen teos. Nelimetrisen veistoksen kuljettaminen keskelle historiallista tehdasmiljöötä ei ollut mitään lastenleikkiä. Vanhan tehtaan portteja ei ollut suunniteltu näin suuren teoksen kulkuväyläksi, vaan teos täytyi siirtää nykyiselle laitumelleen suuren nosturin avulla.

Mäntän Gösta-museossa esillä oleva Riiko Sakkisen ”Rajat kiinni” -näyttely laajenee myös Finlaysonin alueelle ja Marko Vuokola on tuonut esille pysähdyttävän paikkasidonnaisesti suunnitellun valokuvainstallaation. Väinö Linnan aukion ja Finlaysoninkujan välikköön on toteutettu värikäs katumaalaus, jonka pinnalla kulkevat runoilija Anna Elina Isoaron runot. teoksen on maalannut katutaiteilija Ville Färsaaret. Sisäpihoilla on useampikin katumaalaus, mm. jättikokoinen räsymatto, jonka tekemiseen myös yleisö sai osallistua suosituksi nousseessa maalaustapahtumassa Museoiden yössä 20. toukokuuta.

Finlaysonin alueella on useampikin melko laaja näyttely. Kiinalaissyntyisen Canal Cheong Jagerroosin ja Nanna Suden näyttely ”Rajaoja rikkomassa” jatkaa Tampereen jälkeen matkaansa entisestään laajentuneena Salossa, Jyväskylässä, Joensuussa, Rovaniemellä ja Chengdussa Kiinassa  Laaja on myös Kyösti Kakkosen taidelasikokoelman katsaus. Esillä on 80 designteosta, joista osa on rakastettuja ja kaikkien tuntemia ja osa designharvinaisuuksia, joita monikaan ei ole koskaan aikaisemmin nähnyt. Esillä oleva kokonaisuus on vain pienehkö otos liikemies ja taidekeräilijä Kyösti Kakkosen kokoelmasta, joka keskittyy erityisesti vuosiin 1920-1970.  Näyttelyssä on teoksia Alvar Aallolta, Timo Sarpanevalta, Helena Tynelliltä, Kaj Franckilta ja Tapio Wirkkalalta. Finlayson Art Area esittelee myös Fanni Niemi-Jukolan videotaidetta, ROP-taiteilijakaksikon veistoksia, Pasi Karjulan puutöitä ja HC Bergin viimeaikaista tuotantoa. Finlaysonin alueen yhteydessä voi tutustua myös Taidekeskus Mältinrannan näyttelyihin.

Tampereen näyttelykierrokselle on syytä varata runsaasti aikaa, mieluiten vaikka parikin päivää.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s