Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Katutaide nousee Suomessa

Jätä kommentti

Taiteilija Samuli Suonperä on nostanut esille kysymyksen, miksi Suomessa niin monet muralit ovat ulkomaisten taiteilijoiden tekemiä. Poikkeuksiakin tietenkin löytyy. Kuopiossa on esillä jättiläismäinen kalakukko. Helsingin Hämeentiellä aiheena on ratikka. Ympäri pääkaupunkiseutua on vireillä lukuisia uusia katutaidehankkeita.

Suonperä innostui itse katutaiteesta ja muraaleista New Yorkissa ja Euroopan suurkaupungeissa. Katutaide tehdään yleensä suurilla muoteilla eli sapluunoilla. Suonperän oma työ kilpailee Stencil Art Prize -kilpailussa Australiassa. Hän on siellä ainoana pohjoismaalaisena taiteilijana.

Suomessa muralit ovat nykyään yleensä tilaustöitä. Melkein vallan vastaan tulee kansainvälisiä nimiä, miksei suomalaisia? Suomalaisen katutaiteen historia on lyhyt. 1990-luvulla alkoi ilmaantua julkisille paikoille luvattomia graffitteja ja tageja. Helsingin kaupungilla oli silloin käynnissä nollatoleranssi katutaiteelle nk. Stop töhryille -kampanjan muodossa, Ensimmäinen luvallinen graffitiseinä avattiin Suvilahdessa 2009.

Taiteilija Marikki Rantalan mukaan nollatoleranssi on hidastanut alan kehitystä Suomessa. Rauhana vetää Seinähullu Vantaa -projektia, joka on tilannut 5 isoa muraalia ulkomaisilta taiteilijoilta eri puolille Vantaata. Tulevina vuosina aiotaan kutsua myös suomalaisia taiteilijoita ja osa teoksista on tarkoitus tehdä yhteisötaidemenetelmällä. Seinähullu Vantaa teoksien tekijät on valittu yhteistyössä amsterdamilaisen agentuurin Street Art Today kanssa. Taiteilijat tulevat Hollannista, Belgiasta ja Espanjasta.

Suomessa katutaiteen tekoa vaikeuttaa raskas byrokratia ja lupaviidakko. Taiteen tekeminen rajoittuu ilmastollisten olosuhteiden vuoksi myös vain kesään. Tunnetuimmat kansainväliset tekijät kiertävät maailmaa vuodenkierron mukaan.

Merkittäville areenoille on päässyt mukaan myös turkulainen tekijä Jukka Hakala! Ja hiljattain on perustettu yhdistys nimeltä Helsinki Urban Art. Helsingin kaupungin katutaidesivustolla voi käydä etsimässä myös luvallisia maalauspaikkoja.

Berliinissä monet galleriat edustavat katutaiteilijoita. Meillä Suomessa on vain yksi galleria, joka keskittyy katutaiteilijoihin: Make Your Mark. Jussi TwoSeven on päässyt myös galleria Heinon talliin.  Katutaiteen suosio ja hyväksyminen on siis nousussa, vaikka histaasti lähdettiinkin käyntiin.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s