Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Myyttisiä graffitieläimiä

Jätä kommentti

Eräs mielimaalareistani on Jussi TwoSeven (1983), joka toimii Heinon gallerian tallissa ja tekee upeita julkisia muraaliteoksia. Taiteilijan teokset ovat kuin ikiaikaisista kalliomaalauksista tuttujen eläinten siirtyminen kaupunkimiljööseen. TwoSeven ei koe itseään ensisijaisesti graffitimaalariksi  Diplomi-insinööriksi valmistunut ja muotoiluakin opiskellut taiteilija taiteilee gallerian ja betoniseinän välisessä värimaastossa. Miehen nykyään käyttämä tekniikka eroaa perinteisistä graffiteista niin paljon, etteivät graffitintekijätkään luultavasti miellä kuuluvansa hänen kanssaan samaan sarjaan. Myös graffititaiteeseen tyypillisesti liittyvä laittomuuden aspekti puuttuu Jussi TwoSevenin taiteesta. TwoSevenin teoksille on luonteenomaista mustavalkoinen väriskaala.

Espoolainen taiteilija näkee itsensä pikemminkin klassisen taiteen edustajaksi, jonka työt murtautuvat ulos galleriasta katukuvaan. Yhteyttä katutaiteeseen ei voi kuitenkaan kieltää. Miehen taiteilijanimikin on tyylillisesti viittaus graffitien maailmaan. TwoSeven kertoo, että vielä 2000-luvun vaihteessa graffitteja yritettiin kitkeä kokonaan pois, mutta nyt niiden arvostus on noussut ja luvallisia/tilattuja graffiteja halutaan joka paikkaan.

Jussi on tullut viime vuosina tunnetuksia erityisesti eläinmaalauksistaan. Julkisia töitä ovat esim. huuhkaajaa esittävä Bubo Bubo Pasilassa, karhut ROAR!!! Porissa ja ROARRR!!! Espoossa sekä kanahaukka KRAA!! Espoon Leppävaarassa.

Taiteilija pitää potentiaalisimpina pintoina nimenomaan tylsiä ja harmaita betonipintoja, joihin sopii hyvin maalattavaksi täysin päinvastaisena elementtinä villi luonto. Eläimet ovat viihtyneet kuitenkin myös galleriatiloissa.

TwoSevenin työvälineinä ovat edelleenkin spraymaalit, mutta kymmenisen vuotta sitten mukaan astuivat sabluunat, jotka kehittyivät olennaisiksi osiksi Jussi TwoSevenin työtapaa.

Taiteilija ottaa ensin paljon valokuvia ja luonnostelee tulevaa työtään kuvia tietokoneen avulla käsitellen ja muokaten. Kun luonnos on valmiina, tehdään sabluunat. Aiemmin hän teki työn käsin, mutta nykyään hän käyttää tarraleikkuria. Sillä leikataan kalvoa, joka on tavallaan kuin piirtoheitinkuva, mutta isompaa. Itse tekovaiheessa syntyvät valumat ja roiskeet tuovat töihin tietynlaista luonteenomaista hallitsemattomuutta. Taiteilija toteaa, että maalaus itsessään on tosi pieni osa koko työstä.

Keväällä Jussilta valmistui yhteistyössä HAMin kanssa Kampin metroasemalle installaatio, joka on paikallaan ainakin syksyyn saakka. Taidekeskus Salmelan päänäyttelyssä Mäntyharjulla on myös esillä Jussi TwoSevenin maalauksia. Ensi vuonna on Helsinkiin suunnitteilla taas galleriaanäyttely. Tekisi mieli tilata Turkuunkin Jussi TwoSevenin maalaus. Sopiva paikka siis etsintään…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s