Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Suomalainen Sisyfos

Jätä kommentti

Antti Laitinen (s.1975) teki sen taas. Hän jatkaa Sisyfoksen tavoin kamppailua luonnon kanssa ja tuloksena on kevään kiinnostavin taidepläjäys. ”Marionetti” -niminen näyttely on esillä galleria Anhavassa 4.-28.5.2017.

Laitisen teokset esittävät usein yksitoikkoisessa työssä puurtavaa miestä, hiessä uurastavaa henkilöä ja loputonta urakkaa. Laitinen esiintyy teoksissan keskellä luontoa toimivana ”primitiivisenä” ihmisenä, jolla on käytössä vain alkeellisia työkaluja – jos niintäkään.  Opiskeluaikaisissa valokuvateoksissa nähdään suohon uppoava mies; videodokumentti ”Bare Necessities” kuvaa Laitisen selviytymisyrityksiä metsässä ilman mitään suojaa tai apuvälineitä. ”Bark Boat” -teoksessa hän ylittää Suomenlahden Porkkalasta Viroon itse tehdyllä kaarnalaivan muotoisella lautalla. Teos toisensa jälkeen esittää miestä alistettuna luonnonvoimille tai olosuhteille tai miestä luonnonmateriaalien kimpussa, muokkaamassa, pyrkimässä ylittämään niitä.

Keskeisin teoskokonaisuus on tähän asti ollut saaritrilogia ”Three Islands”, jossa hän rakentaa hiekalla täytetyistä säkeistä itselleen saaren mereen. Uurastava työ tuntuu loputtomalta, aallot vievät säkkejä alta pois. Mies kuitenkin saa saarensa ja istuttaa siihen puun.

Kun laitiselle tuli kutsu edustaa suomea Venetsian biennaalissa, oli onnekasta, että hänellä oli muhinut valmis teosidea. Somerolla asuva taiteilija sai kunnanjohtajan luvalla käyttöönsä aarin kokoisen metsäpalan. Hän purki sen pienempiin osiin ja lajitteli systemaattisesti materiaalien mukaan. Puut kaadettiin ja pilkottiin ja jokainen havu ja oksa otettiin talteen. Uurastus dokumentoitiin vaihe vaiheelta. Teos ”Forest Square” esitettiin Aalto-paviljongissa valokuvasarjana, jossa nähtiin metsäaari ennen purkamistaan ja sen jälkeen, jolloin jäljellä oli pelkkä musta neliö. Kolmannessa kuvassa nähtiin metsän ainesosat lajiteltuina lokeroihin, sommiteltuna väriskaalojen mukaan. Paviljongin ulkopuolella taiteilija rakensi osittain live-esityksenä koivuhaloista täysikokoisia puita. Purettu puu rakennettiin uudestaan.

Galleria Anhavan näyttelyssä Laitinen on palannut tähän teemaan. Puut pilkotaan ja rakennetaan uudelleen ”leikkaa ja liimaa” -tekniikalla. Heti ei edes huomaa, että kyseessä on puun konstruktio, niin taitavasti homma on suoritettu. Mainio on myös video, jossa taiteilija kuljettaa ämpärillä vettä järvestä ja koettaa luoda pienen uuden järven vain käsivoimin. ”2D Trees” -sarjan puureliefeissä Laitinen on naulannut ja niitannut pihapiirin pajuja ja orapihlajia valkoiseksi pohjustetulle vanerilevylle. Taipuisat oksistot täyttävät suorakulmion muodon äärilleen. Tuloksena on tiheä graafinen reliefivaikutelma.

Nyt kaikki mars mars galleria Anhavaan. Vielä ehtii!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s