Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Kokoelmat liikkeellä

Jätä kommentti

Useampikin taidemuseo maassamme on osallistunut kokoelmien liikkumista tukevaan EU-hankkeeseen. On hienoa, että yhteinen kulttuurivarantomme pääsee näin paremmin saavutettavaksi eri puolilla Suomea.  Toinen syy kokoelmien kierrätykseen on taloudellinen. On museoille aika edullista näyttää toisten museoiden kokoelmia.

Tähän haasteeseen on vastannut mm. Ateneum, joka kierrättää Järnefeltin ja Schjerfbeckin avainteoksia ympäri Suomea. Järnefeltin ”Kaski” on yksi maamme tunnetuimmista teoksista. Ateneum halusi antaa siitä vapautuvan paikan nykytaiteilijalle. Kuvitteellisten maisemien virtuosi Petri Ala-Maunus tuntui oikealta valinnalta. Näin klassikot ja nykytaide kohtaavat ja katsojat voivat samalla miettiä luontosuhdettamme, käsitystämme maisemasta. Eero Järnefeltin ”Kaski” on perinteisesti nähty uutteruuden kuvana, mutta tänä päivänä sen symboliikan voi ajatella viittaavan myös ihmisen ahneuteen. Petri Ala-Maunuksen ”Vaara-Suomi” tuo mieleen romantiikan ajan eurooppalaiset maisemamaalaukset, joissa kuvattiin myös ihmistä ja hänen kulttuuriaan osana valtavaa luontoa. Ala-Maunuksen maalauksessa tällaisia kuvallisia viittauksia ei ole, vaan siinä luonto on alkanut vallata takaisin ihmisen runtelemaa maisemaa. Ala-Maunus on tämän hetken tunnetuimpia suomalaisia taidemaalareita. Taiteilijan vaikutteisiib kuuluvat niin toritaide ja ”Vartiotorni” -lehden mainokset kuin 1800-luvulla toimineet Hudson-joen ja Dusseldorfin koulukunnat.

Järnefeltin ”Kaski” on aloittanut kiertueensa 2.5. Turun taidemuseosta, jonka jälkeen se nähdään Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Joensuussa ja Jyväskylässä. Kaski palaa Ateneumiin vuoden 2017 lopussa. Turun taidemuseossssa ”Kaski” on tullut esille osaksi näyttelyä ”Toteutuneita unelmia ja toteutumattomia”, joka esittelee museon ensimmäisen johtajan Victor Westerholmin aikana vuosina 1891-1919 hankittuja teoksia. ”Kaski” pääsee esille aikalaistensa seuraan.

Helene Schjerfbeckin ”Toipilas” aloitti kiertueensa jo helmikuussa Maarianhaminasta, josta se matkasi Tampereelle. Seuraavaksi ”Toipilas” nähdään Kokkolassa ja sen jälkeen Kemissä, Inarissa ja Raumalla.  teosten matkaa ja tarinoita museoista voi seurata osoitteessa http://www.klassikotkiertueella.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s