Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Tapaus Messenius, tapaus Salve

Jätä kommentti

Kaurismäen elokuvista tuttu klassikkoravintola Messenius on myyty, mutta uuden omistajan myötä perinteinen konsepti jatkuu. Hieman on ruokalistaan tulossa lisää salaatteja, mutta muuten klassikkoannosten tarjoilu jatkuu. Myös valkoiset pöytäliinat kuuluvat jatkossakin konseptiin.

Asioita voi hoitaa tyylikkäästi ja vähemmän tyylikkäästi. Helsingin Hietalahden ravintolasekoilussa meininki on ollut enemmälti viimeksi mainittua.

HS uutisoi viime perjantaina, että perinteikkään (taiteilija)kapakka Salven seuraajaksi Hietalahdenranta 11:een tulee ravintola Hieta. 120 vuotta toiminnassa olleen ja jo 89 vuotta samassa liiketilassakin sijainneen Salven piti lähteä matkoihinsa, koska taloyhtiö halusi enemmän maksavan vuokralaisen. Taloyhtiö myös kuvitteli voivansa vuokrata Salven sellaisenaan toiselle yritykselle. Näin ei tietysti tapahtunut, vaan Royal Ravintolat joutui aloittamaan Hietansa nollasta. Viime vuosikymmenet HOK:n ja HOK-Elannon omistuksessa ollut Salve jatkoi taloyhtiön päätöksen jälkeen toimintaansa kivenheiton päässä, Hietalahdenranta 5:ssa.

Erikoista kyllä, Hietalahdenranta 11:ssa puolestaan vaalitaan nyt kilpailijan perintöä siihen malliin kuin koko klassikkoravintola olisi kuollut ja kuopattu. Vaikea sanoa, onko kyse aidosta kunnianosoituksesta vaiko jonkinlaisesta vuokralaisepisodiin liittyvästä kettuilusta. Vaikka Hiedan ravintoloitsija Jani Hiltunen vakuutti HS:n haastattelussa, että ”Hiedasta ei ole lähdetty tekemään suoraa kopiota siitä. mitä Salvessa oli”, ei ravintoloiden välisiä yhtymäkohtia tarvitse etsiä suurennuslasilla. Sangen erikoisena voi esimerkiksi pitää Salven, siis kilpailijan, perustamisvuoden maalaamista näyttävästi Hiedan seinään. Salvea muistuttavat myös mm. identtinen valomainos sekä silakoiden ja Hiedan pannun nostaminen keihäänkärkituotteeksi. Salven klassikkojahan ovat juuri silakat ja Salven pannu.

Taloyhtiö tuli siis ahneuttaan paitsi tuhonneeksi kulttuuriperintöä, myös synnyttäneeksi kummallisen tilanteen, jossa edelleen elossa olevalle Salvelle perustettiin ikään kuin tribuuttiravintola. Nyt sopii enää toivoa, että asiakkaita riittää kumpaankin Hietalahden merimieshenkiseen kortteliravintolaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s