Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Leena Nio – Missing Pieces

Jätä kommentti

Vuodenvaihteen hiljaiselon jälkeen galleriatoiminta on taas pyörähtänyt vilkkaasti käyntiin. Galleria Sculptorissa on esillä Marjatta Holman maalauksia, Brondalla Mikko Paakkolaa, Galleria Anhavassa Kari Caven…  Galleria Forsblomilla on esillä kaksi ihastuttavaa näyttelyä: Riiko Sakkisen kuvakavalkaadi, joka nähdään kohtapuoliin myös Museo Göstassa ja Leena Nion näyttely ”Missing Pieces”.

Taidehistoriallisesti tutut teemat saavat rinnalleen muotokuvia lähivuosikymmenten Hollywood-ikoneista ja sarjakuvasankareista Leena Nion uusissa maalauksissa. Poistetut tai paikalleen jätetyt palaset määrittävät tarinankerrontaa. Kyseessä on selvästi jatkokehittely Nion aikaisemmista, piilokuvia vilistäneistä maalauksista. Prinssi Ludwig XVII:n muotokuvan puuttuva pala viittaa nuorena kuolleen prinssin säilöttyyn sydämeen, joka kiersi Euroopan hoveja vielä pitkään prinssin kuoleman jälkeen. Charlien enkelin föönatut hiukset, Johnny Deppin ruskeat silmät ja idylliset pastoraalimaisemat ovat intuitivisesti valikoituja aiheita. Niitä yhdistää ajatus äärettömän kauneuden ja palapeleihin yhdistyvien fantasioiden kuvaamisesta.

Kerroksellisuus koostuu palapelien ja ristipistotöiden muodostamista ruudukoista. Valmiin teoksen käsite kiinnostaa taiteilijaa: keskeneräisiltä näyttävissä maalauksissa vuorottelevat tyhjä ja täysi sekä kuvapinnan purkautuminen ja rakentuminen. Maalaamaton paperi osoittaa valon. Vaaleanruskeaksi jätetty maalauskangas on väriltään sama kuin säkkikangas, jolle ristipistot kirjaillaan.

Palapelit ja ristipistotyöt edustavat menneiltä aikakausilta periytyneitä ajan kuluttamisen keinoja. Niolla ne rinnastuvat myös taiteilijan hitaaseen työhön. Sekä maalaamista että palapelien kokoamista yhdistää työn yksinäinen luonne sekä ajatus jonkin päättymättömän loppuunsaattamisesta.

Kuvassa Leena Nion työ ”Transformation 1”, joka on varattu Turun kaupungin taidekokoelmaan. Kuva: Galleria Forsblom

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s