Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Lapinlahden Lähde

1 kommentti

Mielenterveysongelmat ovat yhteiskunnassamme lisääntyneet viime vuosikymmeninä huolestuttavassa määrin.  Julkisella sektorilla ei riitä resursseja vastata täysin kasvaneeseen kysyntään. Entistä tärkeämmäksi onkin tullut kolmannen sektorin toiminta mielenterveyspalvelujen tarjoamisessa. Erinomainen esimerkki tällaisesta kolmannen sektorin työstä on Lapinlahden Lähde.

Lapinlahden lähde on vanhassa Lapinlahden sairaalassa toimiva mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin tapahtumapaikka, joka on avoin kaikille kävijöille päivittäin. Lapinlahden Lähde järjestää säännöllisesti ,monenlaisia kulttuuriin ja hyvinvointiin liittyviä tapahtumia, isännöi luentoja, seminaareja ja keskustelutilaisuuksia sekä tarjoaa tiloja ja puitteita monenlaiselle mielen hyvinvointia ja kulttuuria edistävälle toiminnalle. Lähde ylläpitää näyttelytoimintaa Galleria Lapinlahdessa sekä Käytävägalleriassa. Kahvila Lähde on vilkas kohtaamispaikka, joka ruokkii niin makean kuin suolaisen ystäviä. Lapinlahden sairaalan vanha sauna lämpiää säännöllisesti ja tarjoaa elämykselliset löylyt kaikille saunan ystäville. Lisäksi kävijöitä palvelee taidekäsityöläisten tuotteita esittelevä ja myyvä Lähteen Puoti ja tukikirpputori Patina.

Lähes 200-vuotias Lapinlahden sairaala valmistui vuonna 1841 keisarillisen käskyn seurauksena Suomen ensimmäiseksi psykiatriaan erikoistuneeksi sairaalaksi. Sairaalan historiasta löytyy monia kuuluisia nimiä kuten Aleksis Kivi tai Jean Sibeliuksen veli Christian Sibelius, joka toimi sairaalan ylilääkärinä ja on merkittävä henkilö psykiatrisen hoidon historiassa. Lapinlahden Lähteen juuret ovat syvällä rakennuksen historiassa, sillä Lapinlahden sairalassa alkunsa on saanut myös Suomen Mielenterveysseura ry. Seura koordinoi tälläkin hetkellä Lapinlahden Lähteen toimintoja. Carl Ludvig Engelin suunnittelema rakennus toimi sairaalana vuoteen 2007 asti, jolloin Helsingin kaupunki päätti, ettei talovanhus sovellu enää alkuperäiseen käyttöönsä. Viimeiset potilaat poistuivat rakennuksesta vuonna 2008 syömishäiriöpoliklinikan muuttaessa HYKS:in Psykiatriakeskukseen, entiseen Hesperian sairaalaan. Nyt näissä tiloissa toimii siis Lapinlahden Lähde, jonka pyrkimyksenä on säilyttää vanha sairaalarakennus ihmisen mielenterveyden ja hyvinvoinnin vaalijana Suomen Mielenterveysseuran ja Pro Lapinlahden aloitteesta,

Helsingin kaupunki on tehnyt aktivistien kanssa vain määräaikaisen sopimuksen ja miettii edelleen sairaala-alueen myymistä. Lapinlahden Lähde vaatii kaupunkia tekemään kestävän päätöksen sairaala-alueen kohtalosta. Lapinlahden Lähdettä voi tukea tulemalla mukaan vapaaehtoiseksi, allekirjoittamalla adressin, lahjoittamalla osaamistasi, aikaasi tai vaikkapa tavaroita tukikirpputori Patinaan. Mesnaatiksi voi ryhtyä pienelläkin panostuksella.

Hienoa, että Lapinlahdella on pystytty yhdistämään mielenterveys ja monipuolinen kulttuuritoiminta. Pitäkäämme me kaikki sympatiseeraajat peukkuja pystyssä, jotta toiminta voisi jatkua pitkäjänteisesti ja tuloksellisesti tässä ainutlaatuisessa miljöössä.

Mainokset

One thought on “Lapinlahden Lähde

  1. Kalle Achte mainitsi kerran, että kahdelle Lapinlahden potilaalle (Kivi ja Wecksell) on pystytetty muistopatsas, mutta ei yhdellekään sen lääkärille. En tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s