Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Pro Guggenheim

3 kommenttia

Olen tietoisesti välttänyt sekaantumista Guggenheim-keskusteluun. Hankkeen vastustajat ja kannattajat ovat kaivautuneet omiin poteroihinsa niin syvälle, että aitoa dialogia ei ole muodostunut missään vaiheessa.

Nyt kun useamman tarjouskierroksen jälkeen ollaan jo erittäin hyvissä rahoitusasemissa, uskaltaudun reilusti ottamaan kantaa: olen Guggenheimin puolella.

Erityisesti Suomen museoliiton pääsihteerin, Kimmo Levän, blogiteksti on pannut miettimään. Hän kirjoittaa otsikolla ”Kuka voittaa ja mitä, jos Guggenheim ei toteudu?”. Vastaus on selkeä: Ei kukaan. Ei mitään. Hankearvioineissa ja niihin liittyvissä keskusteluissa on kummallista se, että hankkeen kannattajilta ja toteuttajilta odotetaan tutkimusta ja selvitystä toisensa perään. Hankkeen vastustajilta ei odoteta tasaveroisessa keskustelussa kuin tunne- ja ennakkoluuloista mölinää tyyliin ”ei euroakaan Guggenheimille”. Reilua olisi, että myös vastustajien argumenttien odotettaisiin perustuvan selvityksiin, joissa arvioitaisiin, mitä saavutetaan jos Guggenheim ei toteudu. Tasapuolisuuden nimissä olisi saatava vastaukset ainakin seuraaviin kysymyksiin:

 1. Miten Guggenheimille luvatut valtion ja kaupungin rahat siirtyisivät sosiaalitoimeen vanhusten, vähäosaisten, asunnottomien tai muiden syrjäytyneiden tukemiseen?
 2. Miten hankkeelle luvattu yksityinen rahoitus siirtyy muiden museoiden, taiteilijoiden ja muiden kultttuuriorganisaatioiden iloksi?
 3. Miten Etelärannan tontti saa parkkipaikkaa parempaa käyttöä ja millä rahalla?
 4. Miten hankkeelle luvattu 1,3 miljoonan euron valtionosuus siirtyy muille museoille ja millä perusteilla?

Ennen paremman tutkimuksen valmistumista Kimmo Levä esittää jokaiseen edellä esitettyyn kysymykseen vastauksen: Ei mitenkään. Olen samalla kannalla Levän kanssa.

Ohjaako toimintaamme enemmän voiton mahdollisuus vai tappion pelko? Voiton mahdollisuus ohjaa tekemiseen. Tappion pelko tekemättömyyteen.  Toivon Helsingin kaupunginvaltuustolta rohkeutta tarttua toimeen lähteä toteuttamaan Guggenheimin tarjoamia mahdollisuuksia.

 

 

Mainokset

3 thoughts on “Pro Guggenheim

 1. Jos helsinkiläisillä on siihen varaa, niin siitä vaan. Tosin valtionavusta sekin olisi riippuvainen, joten se on muilta museoilta pois, kun valtion rahat ei enää lisäänny. Hankitun yksityisen rahan määrä kyllä uutisoitiin suorastaan valheellisesti moninkertaisena todelliseen verraten.

 2. Olen Guggenheimin PUOLELLA, minäkin ! Miksi? On monta syytä. Tulisi liian pitkä luettelo, jos sen tähän kirjoittaisin. Lyhyestä virsi kaunis.

  • Itse asiassa joutuisin kertaamaan toisten asiaa kannattavien perusteluja, jotka ovat hyvin perusteltuja ja selkeitä. Omasta selityksestäni tulisi vähintäin kokonainen essee, joka olisi aivan liian runsassanainen.

   Minusta myös tämän blogin kirjoittajan erikseen mainitut 4 kohtaa ovat painavia ja oikeaa asiaa. Olen niistä kaikista samaa mieltä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s