Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Kusaman kirjallinen tuotanto

Jätä kommentti

Tennispalatsin HAM:ssa on parhaillaan esillä varsinainen blockbucter-näyttely: Yayoi Kusaman ”Äärettömyydessä”.  Kusaman taiteeseen jo eiemmin tutustuneille näyttely avaa hienosti myös taiteilijan vähemmän tunnettua muuta tuotantoa: vaatesuunnittelua, poliittista aktivismia, elokuvia, ympäristötaidetta, kirjoja ja runoutta…

Näyttelykatalogin mukaan Kusama on kirjoittanut aina. Omaelämäkerrassaan taiteilija kertoo kirjoittaneensa runoja jo lapsena ja harkinneensa kirjailijan ammattia. Kuten tiedämme, hän valitsi lopulta kuvataiteet, vaikka jatkoikin lyriikan kirjoittamista ja julkaisi vielä 1970-luvulla esseitä taiteesta ja elämästä New Yorkissa. Vasta 1970-luvun loppupuolella Kusama päätti lopulta keskittyä intensiivisemmin kirjoittamiseen ja hän julkaisi vuosien 1978-1999 välillä 23 novellia ja romaania sekä runokokoelman.

Kirjoitusten paratekstuaalisista tekijöistä eli varsinaista tekstiä ympäröivistä elementeistä käy nopeasti selväksi, ettei niitä tule käsitellä erillisinä Kusaman muusta taiteesta: kirjojen kansia hallitsevat Kusaman taiteesta tutut aiheet ja tekstien lomassa on kuvia hänen teoksistaan. Lisäksi Kusaman kollaaseilla ja maalauksilla on samat nimet kuin romaaneilla. Esim. ”Violet obsessions” ja  ”Prisoner surrounded by the Curtain of Depersonalization.” Kollaasien kääntöpuolella on spontaanisti vesivärein kirjoitettuja runoja.

Kusaman kirjalliselle tyylille on tyypillistä lyhyet lauseet, ellipsi ja anglismit. Kusama kirjoitti tekstinsä yleensä kerralla: hän ei esim. tehnyt lainkaan muutoksia ”Manhattan Suicide Addict” -teokseen. Omaelämäkerrassaan taiteilija kertoo, että hän käsitteli kirjoittamisen avulla sellaisia puolia itsestään, joita ei ollut aiemmin kuvataiteessa voinut tutkia.

Koska Kusama alkoi tuoda mielisairautensa yhä keskeisemmin esiin taiteessaan 1970-luvun puolivälistä lähtien, on houkuttelevaa lukea hänen tekstejään terapeuttisina omaelämäkerrallisina kirjoituksina. Tulkintaa tukevat toistuvasti esiintyvät hallunasinoivat henkilöt ja komentelevat äitihahmot. Toisaalta etenkin hänen varhaisimpia teoksiaan voi pitää myös kamppailuna feminiinisen minän kanssa, neuvotteluna naisena olemisesta.

HAM.in julkaisemassa katalogissa esitellään Kusaman runoutta, josta olkoon esimerkkinä seuraava:

”Ikuisuuden ikuinen ikuisuus”

Kun kohtaan minua päivittäin uhkaavan kuoleman pelon voitan sen/ rauhoittamalla itseni kaikin voimin ja /sen seurauksena löydän haluni tehdä taidetta/ Tähän maailmaan syntymisen tunne/elvyttää elämäni uuden luomisen myrskyllä/ Maan syvät salaperäiset kuiskaukset/ ovat pelastaneet minut surkealta, itsetuhoiselta elämältä/ ja karkoittaneet kuolemanpelkoni ja -kaipuuni/ ja herättäneet minut elämän kirkkaaseen loistoon/Elämän elämisen tarkoitus koskettaa minua syvästi/ samoin elossa olemisen ihme/ Iloitsen ihmisen elämän ikuisesta kiertokulusta/ Voittamalla kuoleman ankeuden/ ja kaikkein hienoimman taiteen avulla/ vietän jokaisen päivän päättäväisesti ihmisyyden suuruutta etsien./ Haluan elää sydämeni kyllyydestä/ Annetaan taiteen loistaa kirkkaana/ Niin kauan kuin elän, ikuisen elämän ja kuoleman kirkkaudessa, ja / elämällä 200- jopa 500 -vuotiaaksi, /haluan jatkaa kamppailua,/ saavuttaa voittamattomalla tahdolla sen missä on rauha ja ihmisyys. / Haluan kertoa ihmisille kaikkialla maailmassa:/ Pystäyttäkää ydinpommit ja sota, nyt / Eläkää loistavaa elämäänne/ aina ja ikuisesti/ Toisvon sydämestäni, että katsoisitte töitä, joihin olen antanut kaikkeni./ Laulakaamme yhdessä maailmankaikkeuden  kohtaavan ihmisyyden ylistys.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s