Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Uusia tuulia prosenttiperiaatteessa

Jätä kommentti

Kaupunkiakatemia järjesti viime viikolla HAMin ja kaupunkisuunnitteluviraston kanssa pienen seminaarin Kalasataman prosenttitaidekilpailusta. Kilpailu oli kaksiosainen. Ensimmäinen vaihe muodosti yleisen avoimen kilpailun, johon jätti ehdotuksensa 261 taiteilijaa. Toisessa vaiheessa hakijoista valittiin 12 teosta semifinaaliin. Varsinaiseen toteutukseen etenee neljä-viisi teosta: Kirsi Kaulasen ”Mare Mare ” Loviseholminpuistoon, Pekka Kauhasen ”Litistynyt houkka” ja Vinsentinaukiolle, Lotta Mattilan ”Asuttaja” Aallonhalkojanaukiolle. Jaetulle ensimmäiselle sijalle valikoitui Olli Keräsen ja Maija Luutosen ”Pica Pica” ja Pentti Kareojan, Aimo Katajamäen ja Marko Pullin ”Mustikkanaamio”.

Erikoista tässä kilpailussa on, että hanke rahoitettiin RAHASTOMALLILLA. Toisin sanoen yksityiset rakennuttajat maksoivat kaupungille kustakin saamastaan kerrosneliöstä kiinteän summan rahaa taideteosrahastoon. Näillä rahoilla kaupunki rakentaa Kalasatama-alueelle nyt tulevat 4-5 taideteosta. Rahastolla maksetaan myös erilaisia taidehäppeningejä Kalasataman alueella.

Turussa prosenttiperiaatetta on toistaiseksi sovellettu vain kaupungin omiin kohteisiin, mutta nyt olisi mahdollista neuvotella tästä uudesta rahastomallista uusia alueita suunniteltaessa. Toivon hartaasti, että turkulaiset päättäjät suhtautuvat positiivisesti ehdotukseeni.

Kalasataman alueella on jo valmiina kaksi julkista taideteosta: Villu Jaanisoon ”Kuukkeli” ja Timo Heinon ”Veteen piirretty viiva”.

Nyt valituista 4-5 taideteoksesta mielestäni hienoin on Lotta Mattilan ”Asuttaja”. Veistos muodostuu merikontista ja erakkoravusta. Rapu on puolittain piilossa asumuksessaan, mutta on uteliaisuuttaan tullut katsomaan, mitä ympärillä tapahtuu. Rapu ja kontti ovat eräänlainen metafora alueen kerrostaloasukkaista. Merikontit ovat kuin moduulikoteja, jotka on rakennettu päällekkäin niin kuin merikontit. Asukkaat tuntevat olevansa turvassa omassa pikku kodissaan, mutta stadin tapahtumat houkuttelevat heitä ihmisten ilmoille.

Valtavan hieno on myös Kirsi Kaulasen ”Mare mare”, joka muodostaa merenalaisen maailman kasvillisuuksineen ja kaloineen. Teosta katseleva ihminen asettuu ikään kuin merenpohjaan ja tutkii siellä merenalaista elämää.

Helsingin kaupungilla on parhaillaan kaksi muutakin isoa prosenttitaidekohdetta. Mittava Keski-Pasilan alue ja yhdessä Senaattikiinteistöjen kanssa toteutettava maalauskilpailu Sörnäisiin.

Vielä kun länsimetrokin saisi toteutettua kaikille asemille jo suunnitellut taideteokset, voisi sanoa, että prosenttiperiaate voi hyvin Helsingissä ja Espoossa.

 

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s