Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Rosa Liksom uskontoja jäljittämässä

Jätä kommentti

agapeWäinö Aaltosen museon parhaillaan esillä oleva näyttely ”taide, uskonto, valta” käsittelee  uskonnon kietoutumista ihmisen elämismaailmaan ja valtarakenteisiin. Reformaation 500-vuotisjuhlan kynnyksellä uskonnollisia aiheita valmistellaan monissa muissakin museoissa.

Ajankohtaiseen aiheeseen on tarttunut myös kuvataiteilija, kirjailija Rosa Liksom, jolta on muutama viikko sitten avattu AGAPE -niminen näyttely  ortodoksisessa kulttuurikeskus Sofiassa.. Agape tarkoittaa (kristillistä) lähimmäisenrakkautta ja näyttelyn keskiössä on myös rakkauden ateria installation muodossa.

Rosa Likson kertoi avajaispuheessaan, mitä uskonnot merkitsevät hänen maailmassaan. Taiteilija syntyi ledtadiolaisessa kylässä ja kaikki se kummallisuus, mikä liittyi lestadiolaiseen elämäntapaan, kiinnosti jo lapsena. Rosan muutettua pois kotikylästä hän näki aivan uudenlaisen maailman, mutta kiinnostus uskonnollisia ilmiöitä kohtaan laajeni niin paljon, että hän ryhtyi opiskelemaan uskontotiedettä Helsingin yliopistossa.

Kiinnostus uskontoihin on jatkunut koko elämän. Rosasta kiinnostavaa on se, miten uskonnot ovat rakentuneet eri kulttuureissa, miten ne muuttuvat koko ajan ja miten uusia uskontoja syntyy ja vanhoja kuolee.  Mielenkiintoisia ovat myös eri uskontojen rituaalit, merkkijärjestelmät, asenteet ja rakenteet.

Rosa Liksom on jo viitisen vuotta rakentanut Sofiaan enemmän tai vähemmän pysyvän postmodernin ekumeenisen ikonostasaasin. Uusi yksityisnäyttely jatkaa saman aihepiirin parissa. Esillä on maalauksia, ”tuunattuja” seinäryijyjä, valokuvia ja installaatio.

Rosa jatkaa näyttelyssä jo pitkään käsittelemäänsä aihetta: naisia burkhassa. Turun kaupungin taidekokoelmassa on neljän valokuvateoksen kokonaisuus, jossa burkhanaiset liikkuvat Suomen luonnossa neljän vuodenajan kierrossa. Kokoelmaamme kuuluu myös maalaus, jossa burkhanaiset kohtaavat suomalaiset ”metsäuskovaiset”. Eräänlainen kannanotto monikulttuuriseen yhteiskuntaan sekin.

Sofian näyttelyssä burkhanaiset ovat asettuneet Agape-aterian äärelle. Rosa Liksom korostaa, että burkha-asu ei liity niinkään islamiin kuin muslimialueiden tapakulttuuriin: burkhaa käyttävät tällä hetkellä eniten maaseudun ihmiset Afganistanissa, Pohjois-Intiasa ja Pohjois-Pakistanissa. Muistamme myös talebanien ajan, jolloin kaikki naiset pakotettiin käyttämään tätä asua. Rosa keskusteli burkhan historiasta Isä Ambrosiuksen kanssa jo näyttelyä suunnitellesaan.

”Agape” on näyttely, jossa on paljon katsottavaa ja koettavaa. Harmi, että kulttuurikeskus Sofia on kaukana Helsingin keskustasta, joten kovin paljon katsojia näyttely ei tule saamaan.

Kuva: Rosa Likson: ”Agape”-installaatio. Kuva: Päivi Kiiski

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s