Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Kiinalainen juttu

Jätä kommentti

Kävellessäni sisään galleria Sculptoriin koen voimakkaan deja vu -elämyksen: tämän olen nähnyt ennenkin – tosin eri materiaaleissa. Pahvista muotoillut ukkelit vievät ajatukset Kiinan terrakotta-armeijan sotilaisiin…

Kuusi vuotta sitten Yhdysvaltalainen taiteilija Warren King matkusti Kiinaan, isovanhempiensa kotikylään ja hämmästyi, miten hyvin ihmiset muistivat hänen siellä pitkään asuneen sukunsa. Kohtaamisesta seurasi veistosprojekti, jossa Kingin tavoitteena on muotoilla kaikki kylän asukkaat, yhden kerrallaan ja luonnollisessa koossa. Tällä hetkellä valmiita hahmoja on noin 70, joista 10 on saatu Helsinkiin.

Ihmishahmot on rakennettu käyttäen pelkästään pahvia ja liimaa. Arkisista materialeista huolimatta King onnistuu tavoittamaan malliensa luonteen, kasvojen piirteet ja asujen yksityiskohdat. Veistokset luovat mielleyhtymiä myös kubismiin, sillä niissä käytetyt muodot ovat kuperia, koveria ja kulmikkaita.  Hahmojen selkäpuolet on jätetty viimeistelemättä.

Kingin projekti käsittelee muistoa ja yhteyksiä, jotka ajallisen etäisyydenkin jälkeen on mahdollista luoda uudelleen. Kingin isovanhemmat muuttivat kylästä jo 50 vuotta sitten.

Näyttelyssä nähdään myös TN10:n installaatio ”Find yourself loose yourself”. TN10 on Warren Kingin ja Joanne Grune-Yanoffin yhteistyöprojekti. Heidän yhteisteoksensa on samaan aikaan herkkä ja monumentaalinen. Näyttely kuuluu Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoon.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s