Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Kaupunkisaunoja meren rannoilla

Jätä kommentti

Yleiset saunat ovat jo pidempään kokeneet eräänlaista renessanssia, mutta suhteellisen uusi ilmiö on uusien julkisten saunojen rakentuminen meren äärelle. Näin ainakin Helsingissä.

Buumi alkoi vuonna 2012, jolloin Helsinki oli muotoilupääkaupunkina. Nene Tsuboi ja Tuomas Toivonen rakennuttivat silloin Hakaniemen rantaan vitivalkoisen kulttuurisaunan. Suunnittelijapariskunta huolehtii myös saunan aukipidosta. Kyseessä on suomalaista ja japanilaista minimalismiestetiikkaa noudattava rakennus, jonka kiuas lämpenee puupelleteillä ja joka on rakennettu ekologisia painotuksia käyttäen. Kulttuurisaunassa tarjoillaan myös tosi minimalistista hiukopalaa: 6 minuuttia keitettyä kananmunaa.

Tämän vuoden uutuus on Hernesaaren rantaan valmistunut LÖYLY, jonka arkkitehtuuri on saanut paljon huomiota osakseen. Minun mielestäni se näyttää maisemassa ruotsinlaivalta, mutta suunnittelijat kuvaavat esteettistä tavoitettaan  seuraavasti: kun puuosat ajan myötä harmaantuvat, rakennus tulee näyttämään suurelta kallioluodolta. Ravintolaterassi lepää meren päällä ja maisemat ovat hulppeat. Itse saunatiloissa oli ainakin heinäkuussa melkoista tungosta ja hieman epäillen suhtaudun suunnittelijoiden lausumiin, jonka mukaan yksi kolmesta saunasta on aito savusauna. En usko, että kyseessä on aito sisäänpäinlämpiävä sauna. Saunaosasto on kuitenkin sijoitettu mukavasti, rakennuksen päätyyn, erilleen ravintola-alueesta.

Uusin tulokas saunarintamalla on ALLAS, josta ei ole vielä avattu kuin terassialue. Elokuun loppuun mennessä pitäisi avautua saunaosasto ja kolme uima-allasta: kaksi makeanveden allasta ja yksi merivesiallas. Allaksen  sijainti on mielestäni aika rauhattomalla paikalla, maailmanpyörän ja kauppatorin puristuksessa.  Hankkeen taustavoimilla on tosin  tavoitteenakin ollut toteuttaa täysin urbaani kylpyläkeskus kaupungin sydämessä. Allasta mainostetaan tulevilla hyvinvointi- ja kulttuuripalveluilla ja rakennuksen yhteyteen tullaan perustamaan myös Itämerikeskus. Minun makuuni liian rauhaton kokonaisuus saunomisnautinnoille.

Näiden suurten rakennusten lisäksi kaupungin rannoilla on myös POP UP saunoja, kuten Sompasaarella sijaitseva  Sompasauna. Tämä on rakennettu purkujätteestä ja jokainen käyttäjä  joutuu itse lämmittämän kyseisen saunan. Julkisten saunojen buumi ei lopu tähän, sillä jo nyt on tiedotettu, että Kimmo Helistö on rakentamassa Jätkäsaaren rantaan uutta julkista sauna, joka tosin avautuu vasta muutaman vuoden kuluttua.   Oma kestosuosikkini on Lauttasaaressa sijaitseva, jo 1950-luvulla rakennettu Suomen Saunaseuran klubisauna, jossa on 7 erilaista saunaa, mm. kaksi aitoa savusaunaa. Kompleksin yhteydessä on viehättävä oleskelupiha aivan meren rannassa, takka ja pieni ravintola.

Olen käynyt kokeilemassa kaikkia esittelemiäni saunoja. En anna niille tyylipisteitä vaan haluan luonnehtia kunkin saunan henkeä taiteista sovelletuilla luonnehdinnoilla:

Kulttuurisauna on kuin John Cagen inspiroimaa kamarimusiikkia, Löyly kuin Porin jazzfestivaalit, Allas kuin raskaan rockin megatapahtuma, Sompasauna kuin ITE-taidetta ja Suomen saunaseura kuin pieni kansanlaulu.  Mene ja kokeile, uskon että jokainen löytää näistä helposti oman suosikkinsa.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s