Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Adoptoi monumentti

Jätä kommentti

Tutustun aina mielelläni muiden museoiden ja kulttuurilaitosten nk. parhaisiin käytäntöihin. Nyt osui silmääni Pirkanmaan maakuntamuseon opas, jossa kerrotaan heidän ”Adoptoi monumentti” -ohjelmastaan. Oppaassa paitsi kerrotaan Pirkanmaan kohteista, myös kehotetaan levittämään tätä ilosanomaa myös muualle Suomeen.

”Adoptoi monumentti” kannustaa tunnistamaan ja tutkimaan kulttuurihistoriallisia kohteita sekä huolehtimaan niistä kansalaistoiminnan myötä. Hanke käynnistyi ensimmäisenä Suomessa Tampereella vuonna 2008. Idea oli saatu Skotlannista, jossa vastaavaa toimintaa on ollut jo vuosikymmenten ajan.

Ensimmäisenä tamperelaisten hanke keskittyi arkeologisten kohteiden adoptointimahdollisuuksiin. Vuosina 2013-2015 ohjelma laajeni koskemaan myös rakennettua ympäristöä. Mukana on ollut hyvin monenlaisia vapaaehetoisryhmiä, yhdistyksiä ja yrityksiä, jotka ovat voineet valita itselleen läheisimmäksi tuntuvat kohteen lukuisten ehdokkaiden joukosta,.Tämä on juuri sellaista kansalaisia sitouttavaa ja osallistavaa työtä, jota museot tarvitsevat tänä päivänä, kun kulttuuriperinnön ylläpito on julkisten varojen puutteessa jäämässä retuperälle.

Adoptoija huolehtii maakuntamuseon ohjeistuksen mukaisesti valitsemastaan kohteesta, tarkkailee sen kuntoa, selvittää kohteen historiaa ja järjestää paikalla tapahtumia. Suuri osa vapaaehtoisista työskentelee pitkäjänteisesti yhden kohteen parissa. Toiset taas valitsevat toimimisen lyhytaikaisesti jonkun ”monumentin” kunnostamiseksi. Kohdevalikoima on monipuolinen vaihdellen rautakautisesta linnavuoresta hautaröykkiöihin, kiviaitoihin, kellareihin, taloihin ja laululavoihin. Yhdistysten ja koulujen kohteiksi valitaan mielellään huomiota hetättäviä tai symbolisia kohteita, jotka levittävät sanomaa hoitajiensa kulttuuritahdosta. Koulujen osalta kiinnitetään huomiota myös siihen, että kohteet tarjoaisivat aineksia koulujen opetukselle. Museolle on voinut myös ehdottaa uusia kohdetta, jolloin niiden soveltuvuus testataan adoptiotoiminnan periaatteiden mukaisesti. Museon laatima hoitosuunnitelma toimii adoptoijan  käsikirjana.

Pirkanmaalla on tällä hetkellä kaksikymmentä adoptoitua kohdetta. Niiden parissa työskentelee yli 300 vapaaehtoista.  Kohteiden hoitoon osallistuvien määrä kasvaa jatkuvasti, samoin kohteiden määrä. Toimintamuoto on hyvää vauhtia laajenemassa muualle Suomeen.

Euroopan neuvoston strategiassa painotetaan ihmisten oikeutta kulttuuriperintöön sekä kokonaisvaltaista lähestymistapaa. Adoptoi monumentti on myös Faron sopimuksen mukaista kansalaislähtöistä toimintaa ja kestävää kehitystä. Kyseessä on niin hieno toimintamuoto, että haluaisin laajentaa sitä käsittämään myös julkisia taideteoksia. Wäinö Aaltosen museolla on tällaista toimintaa jo ollutkin pienimuotoisesti vuosien varrella, mutta kaikki edellytykset olisi vakiinnuttaa käytäntöä pysyväksi ohjelmamuodoksi. Lämmöllä muistelen  ”hyviä haltijoita”, jotka mm. vastasivat Mariella Bettineschin veistoksen saattamista kevätkuntoon.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s