Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Artsi goes rock!

Jätä kommentti

Viime vuosien kasvava trendi museomaailmassa on ollut museoiden nimeäminen uudelleen. Tavoitteena on, että uusi nimi jäisi paremmin mieleen ja loisi persoonallisia assosiaatioita. On Poikiloa, Siidaa, Riisaa, Korundia, HAM´ia, Lustoa, Vellamoa ja ties mitä. En malta olla muistuttamassa, että Wäinö Aaltosen museo on toiminut varhaisena  trendtreckerinä ottaessaan jo 1990-luvun alussa käyttöön lyhenteen WAM.  Uusi tulokas nimikilpailuissa on Vantaan taidemuseo, joka ottaa tällä viikolla käyttöön uuden nimen: ARTSI.

Jututan Artsin johtajaa, Kati Huovinmaata tästä muutosprosessista.  Huovinmaa: ”Olipa kerran museo, jossa tehtiin paljon hyvää työtä, mutta joka jäi jotenkin näkymättömiin. Usein törmäsi myös kysymykseen: Onko Vantaallakin taidemuseo?  Tästä alkoi museon identiteetin perusteellinen pohtiminen, samoin nimen, joka kertoisi museon dynaamisuudesta taidekentällä. Nimestä järjestettiin kilpailu, jonka voittajaksi tuli ARTSI”. Museonjohtaja maalailee lisää museon imagoa: Artsi on punk, Artsi on rock, Artsi on Myrtsistä, Artsi ottaa kantaa, Artsi on vege, Artsi on täällä!

Artsi on tiettävästi mailman ainoa taidemuseo, joka on erikoistunut graffitiin, katutaiteeseen ja performanssiin. Erikoistumiselle on pitkät juuret ja perustelut. Vantaalla ja Myyrmäellä – erityisesti Myyrmäki-liikkeen ansiosta – on tehty paljon hyvää graffitin ja katutaiteen saralla, esim. Myyrmäen asema, alikulkutunnelit, yli 100 metrin pituinen avoin graffitiseinä…

Museo joutui alkuvuonna myös keskelle graffitikohua kun ”Hävetkää” -niminen kantaaottava graffiti poistettiin kaupunginjohtajan määräyksellä katukuvasta. Sittemmin poistamisesta järjestettiin keskustelutilaisuus, teos pelastettiin roskalavalta ja liitettiin Artsin kokoelmiin. Myös uudesta kokoelmalinjasta muistuttava Hende Niemisen graffitiaiheinen teos  ”Never give up, never grow up” koristaa Artsin sisäänkäyntiä.

Artsi assosioituu voimakkaasti Myyrmäkeen, jolloin suurelta yleisöltä jää helposti muistamatta, että kaupungin taidemuseona toimiva Artsi toimii myös muualla Vantaalla ja huolehtii mm. kaupungin julkisesta taiteesta.  Mutta näinhän on kaikkien kaupungin taidemuseoiden kohdalla. Jopa päättäjiltä unohtuu helposti, miten paljon museot tekevät työtä itse museorakennuksen ulkopuolella.  Joka tapauksessa paljon onnea ja menestystä uudelle Artsille! Taidemuseokentällä on vuosia valitettu sitä, että taidemuseoiden kokoelmapolitiikat muistuttavat liiaksi toisiaan. Nyt on kentälle ilmaantunut taatusti erilainen museo.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s