Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Kuviteltuja identiteettejä

Jätä kommentti

Muutama viikko sitten HS kirjoitti pilasta, jonka David Bowie suunnitteli lanseeratakseen uuden kustantamonsa ryminällä. Muutenkin keksityillä identiteeteillä –  kuten Ziggy Stardust – leikkinyt Bowie julkisti sensaationaisen löydön: tuntemattomaksi jäänyt abstraktin exkpressionismin huippulahjakkuuden tuotantoa oli nyt löytynyt ja taiteilijan elämäkerta  julkaistaisiin nyt: ”Nat Tale: An American Artist 1928-1960”. Syvästä masennuksesta kärsinyt taiteilija oli tuhonnut 99 % tuotannostaan ennen kuin hyppäsi Staten Islandin lautalta mereen ja hukkui.

Julkistamistilaisuuteen osallistui koko taidemaailman kerma. Lanseerauspuheissa kerrottiin, että Nat Tale oli ystävystynyt mm. Picasson kanssa ja hänellä oli ollut salainen rakkaussuhde Peggy Guggenheimiin. Kirjan julkistamistilaisuus oli kevään merkkitapaus New Yorkissa. Bowie ja Karen Wright hallinnoivat elämäkerran julkaissutta ”21 Publishing” -kustantamoa.

Huijaus paljastui kuitenkin viikossa. Kuplan puhkaisi brittiläinen toimittaja David Lister. Listerin mukaan Nat Talea ei ollut olemassa, vaan hän on keksitty hahmo. Muutamaa päivää myöhemmin Bowie ja Wright joutuivat myöntämään, että kyseessä oli harmiton kepponen. Kävi ilmi myös, että elämäkerran kirjoittaja William Boyd oli itse maalannut elämäkerran kuviteksena olevat taideteokset.

Myös  Suomessa on toteutettu vastaavanlainen kepponen. Leo Ruuskanen on taiteilijanimimerkki, jonka takana on Elonkorjaajat -taiteilijaryhmän jäseniä ystävineen. Ensimmäinen Ruuskasen nimissä pidetty näyttely oli vuonna 1973 Halvat Huvit -galleriassa

Ruuskanen  osallistui myös Helsingin taiteilijaseuran näyttelyyn, Valtion taidekilpailuun ja Nuorten näyttelyyn ja osallistui Elonkorjaajien yhteisnäyttelyihin.  Teokset maalattiin Olli Lyytikäisen työhuoneella yhteisen ideoinnin pohjalta. Ryhmän ideana oli tehdä Ruuskasen kautta sellaista taidetta, jota he eivät muuten tekisi. Taustalla ovat olleet ainakin seuraavat tekijät: Peter Widen, Philip von Knorring, Carl-Erik Ström, Ilkka-juhani Takalo-Eskola, Olli Lyytikäinen, Janne Vainio, Antero Kare ja Tuomo Vartiainen. Ruuskasen taidetta nähtiin viimeksi Salon taidemuseossa muutama vuosi sitten.

Identiteettipiloja on taiteessa sinänsä tehty kautta aikain. Viime vuosikymmenellä ensimmäisen vuoden taideopiskelija Riiko Sakkinen teki varsinaisen kepposen. Hän esiintyi mm. Helsingin Sanomille tunnettuna tanskalaisena taiteilijana, Tal R:nä. Tapauksesta syntyi kauhea kohu ja Hesari veti todella herneen nenäänsä.

Jopa teekkarit ovat keksineet taideaiheisia jäyniä. Tunnetuin tapaus lienee vuonna 1961 tapahtunut tempaus. Tukholmassa nostettiin silloin Vasa-laivan hylky veden pinnalle. Kun se oli saatu nostettua, laivan kannen alta löytyi yllättäen Paavo Nurmen patsas. Alkuun löytö hämmensi meriarkeologeja ja se päätyi nopeasti sikäläisen lehdistön uutisaiheeksi. Jäynän suunnittelijat pitivät lopulta oman lehdistötilaisuuden, jossa he selittivät tapahtumien kulun: teekkarit olivat käyneet kiinnittämässä patsaan Vasa-laivan kannelle vuorokautta ennen nostamista.

Kepposia syntyy varmasti tulevaisuudessakin. Tarkkana pitää olla ainakin aprillipäivänä : )

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s