Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Muistin paikka

Jätä kommentti

Museotyö on osoittautunut jälleen arvokkaaksi ainakin kahden uunituoreen julkaisun mukaan. Filosofinen aikakauslehti Niin & näin on omistanut kokonaisen numeron muistille ja kirjaston hyllyistä käteeni osui myös teos: ”Muistin paikka – Tulkintoja kaupungista muistin tai muistamisen paikkana.”

Kaupunki ja sen yksittäiset paikat voivat olla samanaikaisesti sekä yhteisen, jaetun historian suurnäyttämöjä että henkilökohtaisten elämänkokemusten kiinnekohtia. Monitieteissä artikkelikokoelmassa tarkas-tellaan, miten yksittäiset kaupunkilaiset, yhteisöt ja instituutiot tuottavat ja ylläpitävät muistilla ja muistamisella kaupunkilaisuuteen liittyviä merkityksiä. Muistin kaupungissa tarkastelun kohteena ovat eri tavoin tuotetut henkilökohtaiset muistot, konkreettiset muistin ja unohduksen paikat sekä kaupunkisuunnittelun rooli kaupunkimuistojen tuottajana. Kuva kaupungista muodostuu sosiaalisen, kulttuurisen ja fyysisen ympäristön kokonaisuutena. Erityisen mielenkiintoisia ovat konkreettiset kansatieteellisten tapausten analysoinnit, kuten elämä Myllypuron lähiössä ja kotkalaisen satamaravintola Kairon ajassa muuttuva identiteetti.

Niin & näin lehdessä on sille ominaiseen tapaan sekä helppolukuisia tekstejä että enemmän päänvaivaa aiheuttavia artikkeleja. Tarkastelun kohteena on mm. raunioestetiikka, media-arkeologia, muistin valikoi-vuus, muistiorganisaatioiden muuttuvat roolit, muistin neurobiologiset mekanismit performanssien jättämät muistijäljet.

Muistin paikka ja Niin & näin muodostavat sen verran tuhdin lukupaketin, että joululomalla en päivän hesareita lukuunottamatta muuta ehtinyt lukeakaan. Artikkelit herättivät pohdiskelemaan myös Turun julkisten taideteosten roolia kaupunkimuistojen tallentajina ja tuottajina. Taidanpa kirjoittaa myöhemmin ihan oman blogin tästä aiheesta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s