Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

AMOS 50 Vee

1 kommentti

Amos Anderssonin taidemuseo Helsingissä viettää 50-vuotisjuhlia. Juhlanäyttelyihin lukeutuu mm. mur-hamysteerinäyttely Helsinki Noir ja museon menneitä vuosia muisteleva julistenäyttely ”Amos forever”. 2018 Amoksen näyttelytoiminta siirtyy Lasipalatsiin, mutta kokoelmia tullaan edelleen esittelemään van-hoissa tiloissa Yrjönkadulla. Juhlavuoden kunniaksi Amos on julkaissut myös historiikin AMOS 50 – Muistikuvia Yrjönkadulta.

Historiikin julkistamisen yhteydessä avattiin julistenäyttely, jossa talon taivalta esitellään yli 300 julisteen voimalla. Jokainen vuosikymmen avautuu katsojille kuvien ja kutakin vuosikymmentä luonnehtivien teks-tien kautta. Näyttely on samalla interaktiivinen. Katsoja saa liimata post it –tarroja vuosikymmenkatsauksiin ja muistella, mitkä näyttelyt ovat heitä puhutelleet erityisen paljon.Laila-Pullinen-1968-dpi72-212x300

Julistenäyttely on kuin valtava tilkkutäkki, jossa ei ole selvää taiteellista linjaa. Mukana on uusinta uutta, klassikkoja ja myös jonkin verran kulttuurihistoriallisia katsauksia. Ehkä suurin painopiste on kuitenkin kotimaisessa ja pohjoismaisessa taiteessa. Itseäni häiritsee se, että taiteellisesti hyvin eritasoiset julisteet on kiinnitetty seinille vain nuppineuloin. Ymmärrän, että kehystyskulut olisivat olleet korkeat, mikäli jokai-nen juliste olisi kehystetty. Nyt kuitenkin vaikutelma on aika kotikutoinen.

Amoksella on julistetaiteen lisäksi esillä myös muita näyttelyitä. ”Helsinki Noir” on Susanna Luojuksen ideoima aika mainio kokoelmanäyttekykonsepti. Museon yläkerroksiin sijoittuva kokonaisuus esittelee 1930 –luvulla toteutettuja Helsinki –näkymiä ja niistä inspiroitunutta pienoisdekkaria. Museokävijä kulkee huoneesta toiseen samalla kun tarina etenee, mutta juonta en halua paljastaa. Käykääpä itse tutustumas-sa. Helsinki Noir elää vahvasti tässä ajassa, jolloin näyttelyihin kaivataan yhä enemmän tarinallisuutta ja suuria tunteita.Collin_Lumiräntää-300x239

Näiden kahden näyttelyn lisäksi museossa on esillä ”Perustajan aarteet”–niminen näyttely, jossa paneu-dutaan Amos Anderssonin omaan vanhan taiteen kokoelmaan sekä ”Taide elämänasenteena”, joka puolestaan valottaa Sigurd Frosteruksen laajaa kokoelmaa.

Kuvat esittävät Laila Pullisen ja Marcus Collinin teoksia. Kuvat: Amos Anderssonin taidemuseo

Mainokset

One thought on “AMOS 50 Vee

  1. Kiitos vinkistä, täytyy käydä vilkaisemassa Helsinki Noir

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s