Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Turkulaisenergiaa Jätkäsaaressa

Jätä kommentti

Pääkaupunkiseudun lehdissä on viime viikkona ollut useita artikkeleita gallerioiden ahdinkotilasta. Lähes kaikki tuottavat tappiota ja toimivia taidemarkkinoita ei ole, sillä keräilijöitä on muuhun Eurooppaan verrattuna hälyttävän vähän.

On hatunnoston arvoista, että tässä taloudellisessa tilanteessa kentälle on itsenäisyyspäivänä avautunut uusi galle-ria, taiteilijavetoinen Galleria Rankka Jätkäsaressa, aivan SIC´in ja Huudon naapurissa. Galleriaa hallinnoi Marginaalitaiteen tuki Oy.mikko

Keskustelin gallerian puuhamiehiin kuuluvan Mikko Paakkolan kanssa uuden gallerian tavoitteista. Mikko kertoo, että galleria Huudon vieressä työskentelevä kuvanveistäjä Aarno Rankka sai selville vapaasta, vuokrakustannuksil-taan edullisesta tilasta aivan Huudon naapurissa. Rankka keräsi taiteilijajoukon ympärilleen (Paakkola, Petri Hytönen ja Marika Kaarna) ja yhteisten keskustelujen pohjalta haluttiin luoda tila, joka poikkeaisi profiililtaan muista Helsingin gallerioista. ”Yritämme luoda tapahtumia, jotka eivät rajoitu pelkästään kuvataiteeseen, vaikka kuvataide onkin keskiössä.” Galleria Rankka ei järjestä yleisiä hakuja, vaan hallitus kutsuu toimintaan mukaan kiinnostavia tekijöitä, jotka eivät ole kiinni Helsingin menestyneimmissä kaupallisissa gallerioissa. Pääpaino on yhteisnäyttelyissä ja sopivia taiteilijoita katsellaan aina Tukholmasta, Pietarista ja Tallinnasta asti.

Aluksi peritään pientä vuokraa, mutta tavoitteena on kansainvälisten standardien mukainen toiminta 50 % provisiol-la. Minusta on aivan erinomaista, että näyttelyiden esilläpitoaika tulee olemaan noin 6 viikkoa. Gallerianäyttelyiden yleinen ongelmahan on asiakkaan näkökulmasta se, että ne vaihtuvat liian nopeasti. Ei kukaan nykyisessä hektisessä työelämässä oleva ihminen ehdi katsastamaan 2 viikkoa esillä olevia näyttelyitä.

Ensimmäisessä konstailemattomassa näyttelyssä on esillä teoksia Petri Hytöseltä. Marika Kaarnalta, Helsi Mustoselta, Eeva Peuralta, Erkki Pirtolalta, Aarno Rankalta, Jyrki Riekiltä, Yves Robuschilta, Anna Rokalta, Jean-Marie Stroobantsilta ja Jukka Vikbergiltä.

Samaan aikaan naapurissa, Galleriaa Huudossa on turkulaisen taiteilijan, Ville Laaksosen kuratoima näyttely ”Wunderkammer”, joka esittelee teoksia 11 taiteilijalta. Näyttelyn kantava ajatus on ihmeen kokeminen nykytaiteessa. Näyttelyn nimi juontaa 1700-luvulla Pietariin perustetusta Kunstkammer/Wunderkammer –museosta, joka esitteli rinnakkain ihmeitä ja kuriositeetteja taiteen, lääketieteen ja luonnontieteiden maailmasta. Myös galleria Huudon näyttely venyy kuriositeettikabinetin suuntaan. Esillä on mm. museo, joka kerää omituisia esineitä, liittyen siamilai-siin kolmosiin. Ville Hytösen mukaan Wunderkammer on moniaistinen ja kokemuksellinen, imaginääristä todellimikkosuutta hahmottava kokonaisuus. Näyttely on tavattoman mielenkiintoinen ja ajatuksella koottu. Oikein harmittaa, että se on esillä vain runsaat 2 viikkoa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s