Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Näkymätön ystävä

Jätä kommentti

Media- ja performanssitaiteilija Pilvi Takalan uusin näyttely Helsinki Contemporary –galleriassa hämmästyttää. Itse galleriatilassa ei ole yhtään taiteilijan taideteosta vaan koko projekti toimii tekstiviestinnän maailmassa.

Invisible Friend, Tuntematon Ystävä, on ilmainen tekstiviestipalvelu kenelle tahansa, joka haluaa käydä anonyymia, henkilökohtaista keskustelua, ja saada viestiinsä aina vastauksen. Lähettäessäsi tekstiviestin galleriasta saatavaan numeroon, yksi seitsemän hengen kirjoittajaryhmästä vastaa välittömästi. Palvelu jatkuu koko näyttelyn esilläolon ajan eli 20.12. asti.

Tekstiviesti on viestintämuotona vuorovaikutteinen. Jokainen Invisible Friend syntyy palvelun käyttäjän mielessä, kirjoittajakunnan viestien kautta. Hanke ruokkii taiteilijan mukaan intuitiivista ajattelua: sellaista, jolla ei tarvitse olla tiettyjä tavoitteita ja joka noudattaisi ennalta-arvattavaa rakennetta. Osallistuja voi tekstata mitä haluaa ja jatkaa viestittelyä päivystävien ystävien kanssa niin pitkään kuin haluaa.

Takala sai idean Invisible Friendiin työskennellessään Yhdysvalloissa tekstiviestipalvelussa, jossa käyttäjät maksavat saadakseen viestejä kuvitelluilta tyttö- tai poikaystäviltä.

Invisible Friend on taiteellinen jatkumo aiemmin New Yorkin Governors Islandissa järjestetystä tekstiviestitapahtumasta. Silloin Invisible frendillä oli etukäteen määritelty fiktion tila. Lähtökohta määrittyi seuraavalla tavalla: ”Make your memories of today even better than your experience. Invisible Friend gives you a social proof that your days in Governors Island was really special – even if it wasn´t – so you don´t have to worry about making your life interesting”. Käyttäjiä siis ohjattiin selittämällä palvelun tarkoitus.

Pilvi Takalan mielestä tällainen virtuaalinen työkin pitää valmistuttuuaan päästä näkemään jossain, mutta se voi näyttelytilan lisäksi olla internet. Suomessa ollaan totuttu pitämään iso fyysinen etäisyys toisiin, omaa tilaa arvostetaan ja sanoja käytetään harkiten. Pimein ja kylmin vuodenaika vielä vähentyy fyysistä liikkumista, joten aika ja paikka ovat hänen mielestään otollisia tekstiviestipalvelulle.

Pilvi Takala käyttää performansseja ja interventioita keinona testata sosiaalisia rakenteita ja kyseenalaistaa niitä normatiivisia sääntöjä ja totuuksia, jotka ohjaavat käyttäytymistämme erilaisissa kulttuurisissa konteksteissa. Helsingissä ja Berliinissä työskentelevä taiteilija on noussut nopeasti kansainvälisesti kiinnostavaksi tekijäksi. Hän on saanut lukuisia merkittäviä taidepalkintoja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Helsingin näyttelyn aikaanTakalan teoksia nähdään mm. Yerba Buena Centre for the Artsissa Kaliforniassa.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s