Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Tuomari Nurmion vai Eliel Saarisen Kalevalatalo??!

1 kommentti

Päivi Kiiski. Kuva: Moshe Finel

Päivittelijä tervehtii ilolla kaikenlaisia uusia ideoita

Helsingin Sanomat julkaisee mielipidevaikuttajien ajatuksia otsikolla ”Mikä taideteos tai kulttuuriteko auttaisi (henkiseen) apatiaan”. Tänään 26.8. Tuomari Nurmio esittää oman visionsa Kalevalatalosta. Idea ei ole uusi, sillä jo 1900-luvun alussa perustettiin Kalevalaseura, jonka keskeisenä tavoitteena oli toteuttaa itsensä Eliel Saarisen laatimat piirustukset Kalevalataloksi.
Kalevalatalo oli Eliel Saarisen vuonna 1921 Kalevalaseuralle suunnittelema jättimäinen rakennus, johon oli tarkoitus tulla suomalaisen kulttuurin tutkimuslaitos, näyttelytiloja, taiteilijoiden työhuoneita ja tutkijankammioita. Kaiken kruunuksi jättimäisen tornin juurella olisi ollut krypta, johon kansamme suurmiehet olisi haudattu. Kalevalataloa varten perustettiin jo vuonna 1911 Kalevalaseura. Seuran perustajajäseniin kuului Alpo Sailo, joka tunnetaan erityisesti karjalaisia runonlaulajia esittävistä veistoksista. Kuolemaansa asti hän ajoi sitkeästi talon rakentamista.
Kalevalaseuran nykyinen toiminnanjohtaja Ulla Piela ei ihmettele, että hanke aikoinaan kaatui. ”Kun katsoo Eliel Saarisen Munkkiniemen kallioille tarkoitetun talon piirustuksia, niin en yhtään ihmettele hankkeen kariutumista. Ei sellaisia varoja mistään löytynyt. Rahoitus oli tarkoitus järjestää kansalaiskeräyksellä, mutta ei siitä mitään tullut”. Pielan mukaan seurassakaan ei oltu yksimielisiä talon tarpeellisuudesta. Etenkin Akseli Gallen-Kallela vastusti sitä. Pielan kertoo, että silloin käytiin aika samanlaista keskustelua kuin nyt Guggenheimista. Puhuttiin, että onko järkevää rakentaa sellaista hirveää pytinkiä. Parempi olisi laittaa varat tutkimukseen tai taiteeseen, eikä taloon ja sen ylläpitämiseen. Keskustelujen piirteet olivat ihan samat kuin nyt. ”Tällaiset massiiviset rakennukset ovat aina herättäneet samantyyppistä keskustelua” pohtii Ulla Piela.
Hän ei uskalla arvioida, paljonko Saarisen suunnitelma raskaasta graniittilinnasta olisi maksanut. Joka tapauksessa hanke eli pitkään. Kalevalaseuran säännöistä vaatimus Kalevalatalon rakentamisesta poistettiin vasta kymmenen vuotta sitten.
Tuomari Nurmio puolestaan suunnittelee mielessään Kalevalaan ja sen kulttuuriseen hyödyntämiseen perustuvaa Kalevala Villagea Kaisaniemen puistoon. Tällainen Kalevalapuistokaan ei ole aivan uusi ajatus, sillä turkulainen kuvataiteilija Jukka Salminen koetti pyörittää hänen omiin Kalevala-aiheisiin teoksiinsa perustuvaa puistoa Aurassa 1990-luvulla. Kävijöiden ja varojen puutteessa (mielestäni aika kammottava) puisto suljettiin 2000-luvulla.
Tuomari Nurmion Kalevala Village lähtee kuitenkin tämän päivän tarpeista. Idea teemapuistosta on syntynyt osin viihteen ja populaarikulttuurin myötä. Itse mestari Tolkien loi suomen kielen pohjalta haltiakielen ja kirjoitti sata vuotta sitten teoksen ”The story of Kullervo”. Popmusiikki, etenkin metalli, on inspiroitunut monin tavoin Kalevalasta. Laulamisen ja sanan mahdin luulisi inspiroivan hyvin monenlaisia kansalaispiirejä. Nurmio uskoo, että varsinkin lapset ja nuoret saisi innostumaan kansalliseepoksestamme videopelien ja virtuaaliseikkailujen myötä.
Nurmion Kalevala Villageen kuuluisi 500 ihmisen konserttisali, suomalaista superfood-ruokaa tarjoileva ravintola ja näyttelytiloja. Rakennus olisi puuta, kansanperinteen inspiroima ja suomalaisten arkkitehtien käsialaa. Ulkotiloissa järjestettäisiin vaikkapa raudantaontanäytöksiä, ja Kaisaniemen kentällä mahdollisesti suurempia ulkoilmakonsertteja. Kieli- ja kulttuuritutkijat voisivat järjestää Kalevala Villagessa Kansalliseepos-aiheisia symposiumeja.
Kun luin Tuomari Nurmion ideasta aamukahvin lomassa, ajatus tuntui ensin huvittavalta. Näin iltapäiväkahvin aikaan suunnitelma on ruvennut tuntumaan aivan toteuttamiskelpoiselta. Tuomari Nurmio ei haluaisi, että hänen ehdotuksensa politisoituisi minkään puolueen hankkeeksi, mutta voin kuvitella, että hanke olisi mieluisa ainakin perussuomalaisille.

Mainokset

One thought on “Tuomari Nurmion vai Eliel Saarisen Kalevalatalo??!

  1. Mullekin alkoi kolahtaa idea jo iltapäiväkahviaikaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s