Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Jätä kommentti

Taiteilija Jukka Hakanen. Kuva: Päivi Kiiski

Taiteilija Jukka Hakanen. Kuva: Päivi Kiiski

”Pop-up Turku” on Turun Nuorkauppakamarin projekti, joka toteutetaan yhdessä keskustakiinteistöjen omistajien kanssa. Projektin tavoitteena on elävöittää ydinkeskustaa ja herättää huomaamaan sen hienot mahdollisuudet niin yrittäjille, taiteilijoille kuin kaupunkilaisillekin.

Hanke mahdollisti Jukka Hakasen pop-up –näyttelyn kesäkuun alussa Linnankadulle. Jukka Hakanen on turkulainen kuvataiteilija, kuvittaja ja muotoilija, joka on vuodesta 2012 keskittynyt erityisesti suuriin seinämaalauksiin. Pop-up –galleriassa Hakanen esitteli projektejaan, joista viimeisin on poikkeuksellisen monumentaalinen muraali Arabianrantaan. Teos toteutettiin Arabian katufestivaalien aikana kuluvana keväänä.

Jukka Hakanen: "Arabia". Kuva: Jukka Hakanen

Jukka Hakanen: ”Arabia”. Kuva: Jukka Hakanen

Hakanen on toteuttanut Turkuun upean ”Biodiversiteetti” –seinämaalauksen Science Parkin alueelle. Samoin Turun satamaan ”Turun joutsen” -aiheisen seinämaalauksen. Tämä työ toteutettiin Olohuone –kaupunkitapahtuman yhteydessä. Nyt taiteilija haaveilee Turussa uusista projekteista. Mm. Mäntymäellä sijaitseva asuinalue, jota jonkin aikaa sitten esitettiin jo purettavaksi, saisi uutta ilmettä talojen harmaisiin päätyihin toteutettavista uusista muraaleista.

Jukka Hakanen: "Biodiversiteetti". Kuva: Jukka Hakanen

Jukka Hakanen: ”Biodiversiteetti”. Kuva: Jukka Hakanen

Taiteilijan mukaan hänen taidettaan ei voi oikein luonnehtia nyt niin muodissa olevaksi katutaiteeksi, sillä katutaide tapahtuu pääasiassa spontaanisti. Hakasen seinämaalaukset puolestaan on suunniteltu etukäteen huolellisesti. itse voisin luonnehtia Hakasen taidetta kaupunkitaiteeksi.

Jukka Hakanen: "Iso pikkujätkä", Jyväskylä. Kuva: Jukka Hakanen

Jukka Hakanen: ”Iso pikkujätkä”, Jyväskylä. Kuva: Jukka Hakanen

Helsingin Sanomien artikkelissa käsiteltiin eilen Helsingin valo- ja seinämainoksia ja muraaleja. Ensimmäiset niistä toteutettiin talojen päätyihin jo 1800-luvulla. Mainosalan veteraani Ami Hasan kaipaa edelleen nimenomaan mainosmielessä toteutettavia maalauksia. Itse puolestani kallistun vahvasti ei-kaupallisiin, taiteellisiin muraaleihin; ei vähiten siksi, että kaupallisuus on muutenkin niin voimakkaasti läsnä rakennetussa ympäristössämme. Hakemuksia käsittelee Helsingissä ja Turussa kaupunkikuva-neuvottelukunta; sama lupamenettely koskee niin kaupallisia kuin vapaasti toteutettaviakin maalauksia.

Jukka Hakanen: "Repo". Kuva: Jukka Hakanen

Jukka Hakanen: ”Repo”. Kuva: Jukka Hakanen

Olen nähnyt  paljon suuria seinämaalauksia niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Jukka Hakanen on mielestäni aivan maailmanluokan tekijä ja alankin tässä selvittelemään, minne hänen suunnittelemansa seuraavat seinämaalaukset voisi Turussa toteuttaa…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s