Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Rihmastojen rikkautta

Jätä kommentti

rannikko 1

Kuva: Vesa-Pekka Rannikko

rannikko 2

Kuva: Vesa-Pekka Rannikko

Valtion taideteostoimikunta julisti kesäkuussa 2013 kuudelle taiteilijalle kutsukilpailun taideteoksen hankkimiseksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle piha-alueelle ja uudisrakennuksen julkisivuun. Kilpailun voitti taiteilija Vesa-Pekka Rannikko ehdotuksellaan Mycelium, jonka pohjalta nyt julkistettava teos on toteutettu. Ehdotuksen biologisen, sienirihmastosta lähtökohtansa saaneen idean todettiin soveltuvan sisällöllisesti erinomaisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimintaan ja yhteistyöhön, auttamiseen ja suojaamiseen liittyviin tavoitteisiin.
Teos yhdistää kiinnostavasti eri rakennukset ja niiden ulko- ja sisätilat.

Harvoin törmää julkiseen taiteeseen, joka näin kekseliäällä ja koskettavalla tavalla liittyy kohteen identittiin ja toiminta-ajatukseen. ”Mycelium on kiillotetusta haponkestävästä teräksestä koottu teos, joka perustuu sienirihmaston muotoon sekä ajatukseen sienirihmastosta yhdistävänä, korjaavana ja välittävänä organismina. Sienirihmasto on eräs erikoisimmista eliöistä.
Se muodostuu koskemattomassa maaperässä ja rakentaa laajoja verkostoja eri eliöiden välille. Sienirihmasto lisää kasvien ravinnonsaantia symbioottisilla suhteilla, pitää maaperää kosteana, muuntaa jätteitä uudelleenkäytettävään muotoon, ravitsee hedelmättömän maaperän ja siirtää ravinteita alueilla joissa niistä on pulaa. Sienirihmaston kautta siihen kytkeytyneet kasvit pystyvät kommunikoimaan ja esimerkiksi varoittamaan muita verkoston kasveja tuholaisista ja sairauksista.

Sienirihmasto yhdessä siihen liittyvien kasvien kanssa muodostaa ravintoa, tietoa ja apua kuljettavan verkoston. Se on eliöitä ruokkiva symbioottinen verkosto, jonka toiminta on kuin maanalaista yhteisöllistä avustamista ja yhteistyötä.

Mycelium-teos yhdistää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pihan ja sisätilan verkostoituen rakennusten välille. Pihalla teräksinen rihmasto kohoaa nurmipinnasta avokallion päälle ja muodostaa suojaavan paviljonginomaisen rakenteen. Pihalta rihmasto sukeltaa kuvitteellisesti alueen rakennusten alitse ja nousee uudisrakennuksen atriumtilan lattiatasosta halki ilman
seinustalle ja sitä myöten lasisen kattorakenteen läpi ulkoseinälle.” (Vesa-Pekka Rannikko)

Ainoa miinuspuoli, jonka voisin ottaa esille, on teoksen hankala saavutettavuus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle ei eksy vahingossa, joten satunnaisten taidebongareiden ulottuville teos ei yllä. Työntekijöille ja asiakkaille teos kuitenkin avautuu herkkänä ja ajatuksia herättäväänä kokemuksena. Ja se kai onkin pääasia, se.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s