Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Osallistavaa musiikkitoimintaa

Jätä kommentti

Lauantain hesarissa ”Kulttuuritoimittaja herkistyy” -sarjassa raportoitiin Hakasalmen huvilan ”Kaupungin soivat muistot”-näyttelyn oheisohjelmista. Eräänä keväisenä iltana  Karamzinin salongissa parkettilattian yllä kimalteli diskopallo ja salin reunalla dj Mikko Mattlar soitti Kallion urheilutalosta lainaamallan aidolla 70-luvun dj-pöydällä aikakauden musiikkia. Näyttelyn vierailijat parveilivat tanssilattialla ja Mattlar valisti tanssijoita Helsingin kiinnostavasta diskohistoriasta. Ammattitanssija näytti myös, minkälaisia ”muuveja” eri vuosikymmeninä onkaan diskolattioilla otettu.

Jos tanssahtelu alkoi jo väsyttämään, saattoi vetäytyä näyttelyn pariin ja vaikkapa laulamaan koululaulukaraokea.

Hakasalmen huvilan näyttelyn ohessa lauletaan myöhemmin keväällä mm. maakuntalauluja, keskustellaan musiikista ja päihteistä, vietetään euroviisulauantaita ja kuullaan monenkarvaisia konsertteja.

Museoalan viimeisin trendi on osallistaa asiakkaita mahdollisimman paljon museon toimintoihin. Tässä on erinomainen esimerkki siitä, miten moniaistinen, kokemaan ja kokeilemaan kutsuva näyttely saadaan aikaan.

Turussakin on museoissa osallistettu kävijöitä jo pitempään. Mm. Kuralan Kylämäessä on vietetty yhteislauluiltoja ja Wäinö Aaltosen museossa on päässyt kokeilemaan kokeilevaa elektronista musiikkia Videokaffe -taiteilijakollektiivin ohjaamana. Tapahtumien suosio rohkaisee antamaan katsojille/kokijoille entistä suuremman roolin. Tämän päivän museokävijä ei halua vain passiivisesti ”kuluttaa” valmiita näyttelyjä, vaan hän haluaa tuoda oman osaamisensa mukaan osaksi yhteistä kokemusta. Museot voivat olla erinomainen ”alusta”  yhteisön omalle sisällöntuotannolle. Asiakkaat täydentävät wikipedia-artikkeleita ja lähettävät valokuvia keruutapahtumiin.

Turun museokeskus haluaa tulevaisuudessa olla yhä enemmän jokaisen kaupunkilaisen oma museo, johon on helppo tulla ja jossa voi viihtyä mielenkiintoisten aiheiden parissa. Osallistaminen ei kuitenkaan saa olla pakollista, sillä osa kävijöistä viihtyy enemmän perinteisten museonäyttelyjen parissa. Museokeskuksessa tulee olla tilaa kaikenlaisille asiakkaille.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s