Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Naistenpäivä Tapiolassa

1 kommentti

Helsingissä on niin paljon kulttuuritarjontaa, että harvoin sitä tulee lähdettyä Espoon ja Vantaan suuntaan. Naistenpäivän kunniaksi päätin kuitenkin laajentaa näkökulmiani ja menin tutustumaan tapahtumiin ja taiteeseen Espoossa.

wikström

Teofania eli Kristuksen kaste. Alexander Wikström. Kuva: Päivi Kiiski

herman alask

Herman Alaskalaisen kirkko. Esimerkki Alexander Wikströmin maalaamista freskoista. Kuva: Päivi Kiiski

Päivä alkoi Herman Alaskalaisen ortodoksisessa kirkossa, jonka vaikuttavat, modernit freskot saavat aina sydämeni pomppailemaan ihastuksesta. Ikonimaalari Alexander Wikström on tehnyt varsinaisen elämäntyön kirkkomaalarina. Hänen käsialansa on helposti tunnistettavaa, vaikka esikuvat ovatkin by-santtilaisessa freskotaiteessa. Koko kirkkosali on viimeistä nurkkausta myöten yhtä freskotaiteen juhlaa. Seurakuntasalin puolella pääsemme tutustumaan aivan toisentyyppiseen ikonimaalariin, Ulla Vaajakallioon.

poliisi

Pekka Kauhasen Taidepoliisi. Kuva: Päivi Kiiski

Kirkosta on lyhyt kävelymatka WEEGEE-talolle ja matkan varrella olevassa liikenneympyrässä ihastuttaa kuvanveistäjä Pekka Kauhasen Taidepoliisi. Poliisilla näkyy olevan kolme kättä, mutta ehkä hän vaan viittelöi niin nopeasti, että tuloksena on optinen harha. Pitäisi kysellä taiteilijalta lisää teoksen tulkinnasta. Otto Mäkilän kuuluisassa maalauksessa on miehellä kolme jalkaa, joten aihetta on toki käsitelty aikai-semminkin. Itse Taidepoliisi tuo kaukaisesti mieleen Oulun kauppahallin edessä olevan 1987 valmistu-neen Toripolliisin, jonka tekijänä on Kaarlo Mikkonen.

käsihoitoa

Käsihoitoa naistenpäivänä. Kuva: Päivi Kiiski

vesiä maistelemassa

Kivennäisvesiä maistelemassa. Kuva: Päivi Kiiski

WEEGEE-talolla siirryn ensin Espoon kaupunginmuseon näyttelytiloihin, joissa aiheena on nyt ”Paran-tavat vedet” – näyttely terveysvesistä ja kylpylöistä. Itse kun olen tällainen kylpyläfriikki, astun tiloihin suurten odotusten vallassa. Ensimmäinen iloinen yllätys on, että meitä naisia hemmotellaan jo heti pors-tuassa niska- ja käsihieronnalla. Kuuluvathan erilaiset hoidot kylpyläelämään oleellisesti. Hieman pe-remmällä on erilaisten mineraalivesien maistelua ja itse näyttelykin on aivan mainio. Aikajana on antiikin kylpylöistä suomalaisiin historiallisiin kylpylöihin ja edelleen oman aikakautemme kylpyläkulttuuriin. Luonnollisesti kuvaillaan Espoon oman terveyslähteen elämää ja näyttelyn fokuksena on 1700-luku, joka ajoittuu terveysvesien käytön huippukauteen. Esillä on myös kuvauksia kylpylöiden seuraelämästä.

WEEGEE_talossa kun ollaan, siirryn seuraavaksi EMMAn Pop-taiteen näyttelyyn, joka on kavalkaadi pop-aikakauden designistä ja kuvataiteesta. Esillä on teoksia sekä ulkomaisista kokoelmista, että Suo-malaisista museoista. Myös turkulaiset taiteilijat ovat mukana: mm. Simo Helenius ja Harro Koskisen klassinen Sikaperhe. Näyttely jättää hiukan sekavan vaikutelman ja edelleen harmittelen sitä, ettei EM-MA:ssa vieläkään saa näppäillä käsivaraisesti valokuvia.

Näyttelykierroksen päätteeksi söin maittavan, myöhäisen lounaan ja kävin uimassa Aarne Ervin suunnit-telemassa kauniissa uimahallissa. Elämyksellinen päiväni päättyi siihen ja tulin vakuuttuneeksi, että on sitä Espoossakin kulttuurielämää : )

Mainokset

One thought on “Naistenpäivä Tapiolassa

  1. Alexander Wikströmin maalaamia ikoneita on mahdollisuus nähdä nyt myös Jyväskylässä, sillä Keski-Suomen museon jokakeväisessä ikoninäyttelyssä on hänen esimerkkejään Jumalanäidistä.
    Harmi, että EMMAssa ei saa kuvata. :/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s