Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Lintuperspektiivi

Jätä kommentti

Lintuperspektiivi

”Kesän jälkeen, kun yöt taas pimenevät, kuistillamme palaa valo. Yön tunteina valo houkuttelee yöperhosia ja muita hyönteisiä, jotka kiinnittyvät seinään. Eri muotoisia, eri harmaansävyisiä pilkkuja.
Ennen kuin aurinko nousee, aamuhämärässä, syömme aamiaista. Syrjäsilmin näen ikkunasta kuinka myös talitiaiset syövät: seinälle katettua hyönteisateriaa.”

Box

Salaperäinen laatikko. Kuva: Päivi Kiiski

Maija Albrecht on kuvataiteilija, jonka ensisijainen ilmaisu painottuu kuivaneulatekniikkaan. Albrecht on maailman tarkkailija, jonka teoksissa tieteellisen kuvan yksityiskohtainen tarkkuus ja mielikuvitus lyövät kättä. Hänen aiheinaan ovat linnut, hyönteiset ja kasvit ja hän tutkiskelee ihmisen sekä eläin- ja kasvi-kunnan rinnakkaiselämää yhteisesti jaetussa maailmassa. Taiteilijan ilmaisu muistuttaa pikkutark-kuudessaan ja miniatyrimäisyydessään etäisesti Pentti Kaskipuron maailmaa.

Vanhat luonnontieteelliset kuvituskirjat muistuvat mieleen Albrechtin kuvia katsellessa, mutta kuvissa on jotain outoa. Kun me katsomme lintuja, linnut katsovat myös meitä. Itse asiassa koko maailma katsoo meitä takaisin, lukuisilla silmillä, intensiivisellä tuijotuksella. Linnut osoittautuvat salaperäisiksi olennoiksi, joiden surrealistinen läsnäolo herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Linnut puhuvat omaa kieltään, jota kirjoitetaan hämähäkkien jaloilla ja kärpästen siivillä. Emme voi sitä ymmärtää, ainoastaan ihmetellä.

Oravanmarjoja syövä orava

Oravanmarjoja syövä orava Kuva: Päivi Kiiski

Linnun helminauha, 2014

Linnun helminauha

Albrecht on tuonut näyttelyyn myös pieniä salaperäisiä laatikoita, joissa on jäänteitä hyönteisten maail-masta. Myös laatikot tuijottavat meitä. Oravakin tarkastelee itseään peilistä: olenko tuo minä? Entä katsoja? Miltä minä mahdan näyttää lintuperspektiivistä katsottuna?

Taiteilija kertoo lähtökohdistaan lopulta seuraavasti: ”Teen pienikokoista, hiljaa keskustelevaa taidegra-fiikkaa, joka vaatii katsojalta läheisyyttä tarkastelutapahtumassa. Toivon, että kuvani herättävät hiljaista ihmetystä, esittävät kysymyksiä, joihin ei ole valmiita vastauksia.”

Maija Albrechtin näyttely on esillä galleria Duetossa 1.3.2015 asti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s