Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Yhdessä!

Jätä kommentti

”Yksinäisyys tappaa nopeammin kuin ylipaino”. Näitä viestejä on voinut jo jonkin aikaa lukea esim. joukkoliikenteen ilmoitustauluilla. Ja kuinka oikeassa tuo väite onkaan!

Tukholmassa toimiva valokuvataiteen museo Fotografiska on päättänyt ryhtyä toimiin yksinäisyyttä ja muukalaisvihamielisyyttä vastaan. Museo aikoo tarjota ensi vaaleihin asti ilmaisen sisäänpääsyn, mikäli museoon saapuva on ilmoittautunut Punaisen Ristin ”Kompis Sverige” –kampanjaan. Ystävätoiminnan on tarkoitus luoda suhteita kantaruotsalaisten ja maahanmuuttajien välille. Museonjohtaja Anna Berggrenin mukaan museo on loistava väline kotouttamistoiminnassa: ”Taideinstituutiona me voimme tarjota kävijöille mahdollisuuden ymmärtää tilannetta ja aikaa, jossa he elävät. Museo on luonnollinen paikka tapaamiselle ja erilaisille pohdinnoille”. Kampanjan aloituksen jälkeen on onnistuttu tuomaan yhteen noin 500 uutta ja vanhaa ruotsalaista.

Myös Suomen punaisella ristillä on kulttuuriystävätoimintaa, mutta se kohdistuu ikäihmisiin ja toiminnan tukena ei aina ole ilmaista sisäänpääsyä kulttuurilaitoksiin.

Nuorikin voi kokea yksinäisyyttä ja ahdistusta elämän haasteiden äärellä. Suomen Diakonissalaitos onkin kehitellyt lääkettä näihin ongelmiin ja käynnistänyt nuorten hankkeen nimeltään Amigo. Amigosta 16–29-vuotias nuori voi saada oman mentorin. Mentori on vapaaehtoinen valmennettu aikuinen, joka tapaa ja tukee nuorta yhden vuoden ajan. Tapaamisissa keskustellaan nuorta kiinnostavista asioista: koulutuksesta, eri ammateista, kulttuurista, harrastuksista ja ystävistä – tai mistä tahansa, mikä mietityttää. Tärkeintä on viettää mukavaa aikaa yhdessä.

Diakonissalaitos on käynnistänyt mentorointitoimintaa myös maahanmuuttajanaisille. ”Saimit” –hankkeessa saatetaan yhteen suomalaisia vapaaehtoistyöntekijöitä ja thaimaalaisia naisia.

Myös Turun kaupunki toimii ajan hermolla. Saattajakortilla pääsee ilmaiseksi sisälle useisiin kohteisiin – ehtona siis se, että vie pitkäaikaissairaan tai muuten liikkumisrajoitteisen henkilön kulttuurin tai liikunnan pariin. Myös kotouttamistoimintaan kuuluu ohjattu tutustuminen kaupungin kulttuuripalveluihin.

Mitä tylymmäksi yhteiskuntamme muuttuu, sitä tärkeämpää on oppia pitämään huolta toisistamme. Ehkä myös Sinä voisit osallistua tällaiseen toimintaan…?!

Created with Nokia Smart Cam

”Riippumaton” ajattelija Kuva: Ulla Bergman

Jätä kommentti