Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Snapshot eilen – tänään

1 kommentti

Suomen valokuvataiteen museon uusin näyttely Snapshot askartelee paitsi ajankohtaisen ilmiön, myös perimmäisten kysymysten äärellä. Miksi valokuvaamme?  Mitä valokuvat kertovat meistä? Onko nykyisellä snapshot –kulttuurilla ollut historiallisia edeltäjiä?

1000pxErikKessels24HRSinPhotosFinnishMuseumofPhotography

Erik Kessels: 24 hrs in Photos. Kuva: Erik Kessels

Näyttely jakaantuu tavallaan kolmeen osaan. Laajimmin esitellään tämän päivän snapshot –kulttuuria, johon kävijät voivat tutustua vuorovaikutteisesti. Tämän lisäksi näyttelyssä esitellään kuvataiteilijoita, jotka omilla teoksillaan kommentoivat digikameroiden maailmaa ja estetiikkaa. Ja kolmantena osana näyttelyyn liittyy itsenäisesti toimiva julkaisu, jossa 14 kirjoittajaa tutkii omasta näkökulmastaan valokuvan ja sosiaalisen median välisiä suhteita.

Created with Nokia Smart Cam

”Paina nappia – me teemme loput”. Tämän tunnetun sloganin myötä kierros käynnistyy. Kuva (ja kuvassa) : Päivi Kiiski

Heti näyttelytilaan astuessaan kävijä ikuistetaan snapshotilla, joka löytyy sitten näyttelyn viimeisessä salissa olevalta screeniltä. Näyttelyssä tutkiskellaan Flickr- ja instagram –alustojen mahdollistamia valtaisia datamääriä, osallistutaan meemien rakentamiseen ja pohditaan omakuvien ja selfieiden merkitystä eilispäivän ja tämän päivän valokuvaajille.  Erityisen mielenkiintoinen on ratkaisu, jossa verrataan ja rinnastetaan Valokuvataiteen museon kokoelmiin kuuluvia vanhoja valokuvia ja aivan viime vuosina otettuja selfieitä.

Created with Nokia Smart Cam

Kuva: Päivi Kiiski

Näyttely esittelee myös näppäilykulttuurin vaikuttavuutta esim. rikosten ja maailmantapahtumien todistajina. Vaikka kansalaisia koetettaisiin miten paljon vain pitää uutispimenossa, aina ehtii joku näppäämään kännykkäkuvan ja lähettämään sen esim. facebookkiin.

Vuonna 2014 näppäilykuva, kansanvalokuvaus tai kotivalokuvaus ei enää tarkoita filmirullien, albumien ja kameroiden yhtenäiskulttuuria, josta esim. Kodakin snapshot-käyttö 1900-luvulla rakentui. Toisaalta Polaroid tarjosi vaihtoehdon yhdellä valokuvauksen alueella: kuvan, joka kehittyi heti ottamisen jälkeen. Itse kuvien aiheet ovat kuitenkin pysyneet 100 vuoden aikana hämmästyttävän samanlaisina: koirat, kissat, perheenjäsenet ja ystävät, juhlat, kattaukset… Suurin digimaailman tarjoama ero on kuvien ottamisen halpuus ja nopea jaettavuus.

Näyttely esittelee myös mielenkiintoisia nykytaiteilijoita. Ranskalainen Catherine Balet tuo sarjallaan ”Strangers in the Light” esiin paitsi kännykkäkameroiden vaikutuksen sosiaalisiin tilanteisiin, myös visuaalisen muutoksen julkisissa ja yksityisissä tiloissa kun mobiililaitteet valonlähteinä tuottavat uudenlaisia valaistuksellisia tiloja arjen keskelle. Balet´in kuvat ovat hiljaisella tavalla äärettömän kauniita ja luovat samansuuntaisen valaistuksellisen tunnelman kuin Vermeer ja Georges de la Tour.

Created with Nokia Smart Cam

Catherine Balet: sarjasta ”Strangers in the light”. Kuva: Päivi Kiiski

1000pxErikKessels24HRSinPhotosFinnishMuseumofPhotography 1.

Catherine Balet, sarjasta ”Strangers in the Light”

Erik Kessels luo ”24 Hrs in Photos” installatiollaan vaikuttavan materiaalisen tuntuman digikuvien leviämisen valtavaan määrään. Vuonna 2014 kuvanjakopalvelu Flickriin ladataan vuorokauden aikana keskimäärin 1, 4 miljoonaa valokuvaa. Jos jokaista kuvaa katsoisi sekunnin ajan, niiden läpiselaaminen kestäisi yli kaksi viikkoa. Jos kuvat puolestaan tulostaa kymppikuviksi, ne täyttävät suuren huoneen. Näin teki hollantilainen Erik Kessels, joka taideteostaan varten tulostutti jokaisen kuvan, joka Flickriin ladattiin yhden vuorokauden aikana. Tuloksena on valtava kuvavuori ja kuvien määrä muuttuu konkreettiseksi ja ymmärrettäväksi.

Created with Nokia Smart Cam

Erik Kesssels: 24 hrs in Photos. Kuva: Päivi Kiiski

Valokuvataiteen museon näyttely on monipuolinen, pedagoginen ja vielä hauska. Haluan antaa kiitettävän arvosanan myös julkaisulle ”Snapshot – kamerat keskuudessamme”. Julkaisu esittelee selkokielisesti tämän päivän valokuvatutkimusta monesta eri näkökulmasta käsin. Erityisen mielenkiintoinen on museonjohtaja Elina Heikan ja intendentti Anna-Kaisa Rastenbergerin artikkeli ”Parasta mitä on tapahtunut: Snapshot-kulttuuri ja estetiikka valokuvataiteessa.” Diane Arbus, Nan Goldin, William Eggelstone, Wolffgan Tillmans ja Andy Warhol asettuvat artikkelissa omille paikoilleen snapshot –kulttuurin tienraivaajina.

Created with Nokia Smart Cam

Näyttelyssä on mahdollista valita myös kuvakulttuuriin liittyviä meemejä. Kuva: Päivi Kiiski

Turun museokeskuksessa ei olla pekkaa pahempia. Olemme itse hakemassa rahoitusta hankkeelle nimeltä ”Poseerauksia ja medialukutaitoa – minäkuvan rakentamista visiittikorteista selfieihin”. Hankkeessa avataan selfie-ilmiötä ja minäkuvan rakentumista (valo)kuvissa 1800-luvulta tähän päivään. Yläkoululaisille ja lukiolaisille suunnatun projektin tavoitteena on antaa avaimia oma- ja muotokuvien merkitysten tulkintaan ja herättää kysymyksiä, mitä ihmiset haluavat kertoa itsestään.

Museotyö on mielenkiintoisimmillaan juuri silloin kun tarkastellaan erilaisia ilmiöitä historiallisessa jatkumossa, toimitaan nykyhetkessä ja kurkotetaan tulevaisuuteen. Tervetuloa tämän päivän  museoon!

 
xo 1.

 

Mainokset

One thought on “Snapshot eilen – tänään

  1. Juu, erinomainen taas! Minäkin harrastin tuota eilen.

    Lähetetty Samsung Galaxy -älypuhelimesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s