Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Hämäläinen taideviikonloppu

Jätä kommentti

Turku-Karjalohja-Helsinki –välillä pendelöivä Päivittelijä uskaltautuu ajoittain oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Kesäaika tuntuu erityisen otolliselta uusiin seikkailuihin ja aluevaltauksiin. Tällä kertaa uskaltauduin tutustumaan Hämeen ytimeen, johdattelijana kollegani, Hämeenlinnan taidemuseon johtaja Taina Lammassaari.
Taidepainotteinen viikonloppu alkoi asettumisella Tainan tiluksille Padasjoelle. Kollegani emännöi sukutilaansa Auttoisissa, jossa toimii myös kovasti mainetta niittänyt, hieman kotikutoinen näyttelypaikka Ars Auttoinen. Tainan tila on ollut saman suvun hallussa 1500-luvulta alkaen, juurien vaaliminen sopiikin erityisen hyvin museoalan ammattilaiselle.

Teemu Salonen ja Kati Joki ovat pyörittäneet Ars Auttoisen kesänäyttelyitä muutamia vuosia. Paikkaa on nykyään verrattu jo alkuaikojen Mäntäksi, institutionaalisen taidepaikan painolastia karttavaksi vaihtoehtotilaksi. Karheat näyttelysalit ja rento tunnelma kätkevät korkeatasoista, hieman vaativampaakin nykytaidetta. Näyttely on nimeltään Tyhjä, täyttä, täydempää ja sen tavoitteena on lehdistötiedotteen mukaan käsitellä syyllisyyttä, vääryyttä, pettymystä, murhetta, kaunaa, katkeruutta, anteeksiantamattomuutta ja kiinnipitämisen kipua. Vaihtoehdoksi tällaiselle tuhoavalle elämän kokemistavalle näyttely tarjoaa egon räjäyttämistä, valeitsestä luopumista ja hetkelle antautumista. Kuulostaa enemmänkin buddhalaiselta opetukselta kuin tämän näyttelykokonaisuuden statementiltä, mutta keskitytäänpä varsinaiseen tarjontaan.
Erityisesti käsitteelliset teokset ovat laadukkuutensa puolesta kuin Kiasmasta karanneita. Kotikutoisuus tuo mukanaan kuitenkin pieniä epäkohtia. Teoksia ja taiteilijoita esittelevät tekstit puuttuvat ja taideteosten nimiäkin on vaikea löytää näyttelytiloista. Erillisessä galleriatilassa esittäytyvä Virpi Nurmisen yksityisnäyttely ei jotenkin istu kokonaisuuteen. Siksi se varmaan onkin sijoitettu hieman erilleen muusta taiteesta.

Viehätyin erityisesti Teemu Korpelan teoksista. Maalaustaidetta epätavallisen kolmiulotteisina installaationa tarjoavat teokset haastavat ruumillisuuden kokemuksen ja taidehistorialliset assosiaatiot. Eksistentialistisia teemoja käsittelevät videot ja peili-installaatiot ihastuttivat myös koskettavuudellaan. Ulkotiloissa on esillä grafiittitaidetta ja hauska hippihenkinen kahvila Cafe le Fönster.
Ars Auttoisten naapurissa on lifestyle-putiikki Suvimaria, joka toimii lihakarjaan erikoistuneen Keinuhongan tilan yhteydessä. Suvimaria kaupittelee erityisesti kesähepeniä ja –kenkiä, jotka kuitenkin urhoollisesti ohitan ja päätän sen sijaan ostaa vain SONNI –olutta.

Padasjoelta palaamme sunnuntaina sydänmaille Hämeenlinnaan, jonka linnanpuistossa viihdyttää valtavan hieno ilmaistapahtuma Linnajazz. Pääesiintyjinä ovat Sami Saari ja Laura Voutilainen ja vaihtuvista musiikkitunnelmista sai nauttia kauniissa kesäsäässä peräti kuusi tuntia. Hämeenlinnassa kävijöille voin suositella tutustumista Hämeenlinna taidemuseon kesänäyttelyyn Taiteilijatoveruutta – Helene Schjerfbeck, Ada Thile´n, Helena Westermarck, Maria Wiik.

Hämeen valloitukseni jatkuu ensi viikolla, jolloin suuntaan Tampereelle – oppainani Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju ja Tampereen kaupungin rakennustarkastaja, arkkitehti Eija Muttonen-Mattila.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin…

P.S. Jostain syystä en onnistunut siirtämään kuin yhden kuvan artikkeliini, joten joudutte nyt käyttämään mielikuvitusta. Kuva: Teemu Korpelan maalausinstallatio. Kuvan ottaja on Päivi Kiiski

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s