Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

VUODEN GALLERISTI

Jätä kommentti

Istun avajaistunnelmissa Kuusiston taidekartanon puutarhassa ja ihastelen vasta toista toimintavuottaan viettävän Kuusiston taidekartanon tarjontaa. Kuusiston kartanomiljöö sijaitsee vain 17 kilometrin päässä Turusta ja tunnelma on kuitenkin kuin toisesta maailmasta. Museona suljettu, vuonna 1738 valmistunut kustavilaisen ajan virkatalo sijaitsee arkeologisesti merkittävällä alueella, vanhassa kulttuurimiljöössä, tutkimuskäytössä olevan hedelmätarhan keskellä. Yhdessä Linnanraunioiden ja Kappelinmäen kanssa se on valtakunnallisesti merkittävä ja ainutlaatuinen kohde. Kyselen kartanon emännältä, biotieteiden tutkija, FT, dosentti Merja Markkulalta, mistä hän sai idean alkaa pyörittää tällaista toimintaa:

”Kuulin talvella 2012 sattumalta radiosta museoviraston ylijohtaja Juhani Kostetin haastattelun, jossa hän kertoi Kuusiston kartanon sulkemisesta säästösyistä ja jokin minussa kuohahti – koin sulkemisen vääränä. Juuri kireinä aikoina me tarvitsemme paikkoja siirtyä hetkeksi arjesta etäälle. Olen maailmalla saanut rikkaita kulttuuri/taidekokemuksia vanhoissa miljöissä, joihin on viisaasti tuotu aikalaistaidetta. Etenkin Roomassa opiskellessani pohdin analyyttisesti ajallisten kerrostumien näkymisen ja läsnä olemisen antamaa voimaa. Hämmennyin syvästi kokemuksesta, jossa kulttuurihistoriallisesti merkityksellistä taustaa vasten aikalaistaide nousi esille toisin kuin tavallisessa galleriatilassa ja tuntui avaavan aikaa, tulevaisuutta”.

Itsekin taiteilijana toimivalle Markkulalle oivallus muodostui osaksi hänen omaa taiteilijuuttaan ja samalla hän sai esittää henkilökohtaisen vastalauseensa kaiken arvottamiseen vain rahan kautta!

Parin päivän harkinnan jälkeen v. 2012 Markkula soitti ylijohtaja Kostetille ja pyysi saada vuokrata kartanon taidekäyttöön kolmeksi vuodeksi, mutta aluksi sopimus saatiin koskemaan vain vuotta kerrallaan. Nykyinen omistaja Senaattikiinteistöt on suhtautunut taidekartanoon hyvin myönteisesti ja Markkula haluaisi jatkaa vuokraustoimintaa kesään 2017 asti. Galleristi kertoo vuokranneensa nyt Metsähallitukselta myös Linnanraunioiden vieressä olevan Vartijatuvan taiteilijaresidensiksi, jotta Kuusistoon voisi syntyä aidosti paikkasidonnaista, kulttuurihistoriasta ammentavaa ja taiteellisesti kiinnostavaa toimintaa. ”Vuonna 2017 toivon toiminnan olevan siinä määrin vakiintunutta, että voin tehdä tästä hankekokonaisuudesta oman taiteellisen yhteenvetoni”, toteaa Markkula.

Minun veteni –aiheinen kesänäyttely jatkaa viime kesän teemaa ja nykytaidetta on koettavissa kartanon 12 huoneessa, pihassa ja hedelmätarhan sylissä. Nyt mukaan toivottiin myös nesteitä, hikeä, höyryä, kosteutta, jäätä ja vettä ”väärässä paikassa”. Näyttely päättyy 24.8.2014. Avoimen teoshaun ja taiteilijavalintojen johtavana ajatuksena on ollut rakentaa kokonaisuus mahdollisimman tasavertaiseksi vuoropuheluksi kartanon, miljöön ja kaikin aistein koettavan aikalaistaiteen välille.

Markkula innostui jo lapsena voiveistosten ja täytekakkujen tekemisestä. Tammikuussa hän osallistui Riihimäen taidemuseossa hometaloperformanssiin. Taidekartanon emäntä kokee olevansa parhaimmillaan tilanteissa, joissa hän pystyy yhdistämään taiteilijan ja tiedenaisen näkökulmat.
Esillä on teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Helena Leskinen, Anni Saijonkivi, Reetta Partanen, Christelle Mas, Leila Tanskanen, Elina Julin, Hanna Koikkalainen, Annika Kivi, Wiebke Pandikow, Niina Kestilä, Paula Suominen,Kristiina Uusitalo, Kristina Isaksson, Anna Kolehmainen, Kalevi Korsu, Laura Kärki, Elina Ruohonen, Simo ja Tuike Alitalo, Kirill Lorech, Merja Markkula, Johanna Väisänen, Sirpa Päivinen, Arja Maarit Puhakka, Kimmo Peltola, Sini Talonen, Hilja Roivainen, Irja Luostarinen, Anu Niemi-Pynttäri, Renja Leino, Piritta Pääkkö, Paula Vierikko.
Näyttelyn lisäksi taidekartano tarjoaa kahvilapalveluja, erityisopastuksia, työpajoja, keskustelutilaisuuksia ym. tapahtumia. Syyskuussa kartano täyttyy popup-työhuoneista ja uudenlaisesta näyttelystä! Taidekartano on vahvasti verkottunut ja se toimii yhdessä muitten kartanokohteitten kanssa. Kuusisto on myös mukana Konstrundan -tapahtumassa.
On hämmästyttävää, mitä yksi päättäväinen ja sitoutunut visionääri voi saada aikaan. En usko liioittelevani kun haluan nimetä Merja Markkulan VUODEN GALLERISTIKSI.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s