Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Vedenalaista taidetta

Jätä kommentti

Dalskärissä, Gullkronanan selällä on metsähallituksen hallinnoima tontti, joka on veneretkeilijöiden ja luontomatkailijoiden suosiossa. Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 saaren rantavesiin laskettiin ensimmäinen sukeltajien iloksi suunniteltu vedenalainen veistos, Armi Nurmisen toteuttama ”Kalakoto”. Nyt kesällä 2014, jolloin Turku isännöi kansainvälisiä itämeripäiviä, sukeltajien ”elämyspolku” sai jatkoa. Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiolaiset ovat ahkeroineet kuvanveistäjä Miikka Karttusen johdolla koko talven ja tuloksena on 6 ryhmätyönä toteutettua uutta veistosta, aiheina lähinnä vedenalainen maailma. Nuoret saivat huomata, miten vaativaa kuvanveistäjän työ on. Valituista aiheista toteutettiin ensin rungot, minkä jälkeen betoni muotoiltiin pinnalle käsin. Merikeskus Forum Marinum luovutti ystävällisesti nuorille taiteilijoille työskentelytilat.

Kuva

Nuoret taiteilijat: Jenny Viljanen, Hanna Enroth, Venla Nurminen. Kuva: Päivi Kiiski

Kuva

Kuvanveistäjä Miika Karttunen. Kuva: Päivi Kiiski

Turku Baltic Sea days –tapahtuman aikaan veistokset olivat Aurajokivarressa nähtävänä, minkä jälkeen alkoi vaativa operaatio, merenpohjaan kiinnittäminen. Koulun opettajien mukaan teokset ovat myös eräänlaista prosessiluontoista ympäristötaidetta. Lyhyenkin ajan kuluessa meri ottaa teokset tavallaan omakseen: niiden pintaan kiinnittyy merirokkoa ja simpukoita ja veistokset värjäytyvät vihreiksi. Veistokset on sijoitettu suhteellisen matalalle, joten niihin pystyy tutustumaan myös snorklaamalla.

Kuva

Merenneito. Kuva: Päivi Kiiski

merenneito pinnan alla

Merenneito sijoitettuna pinnan alle

Valokuvaterapia-yhdistyksen puheenjohtaja Ulla Halkolalta kuulin, että Itämeressä on ollut nähtävänä myös vedenalainen valokuvanäyttely! Kuulostaa huimalta ja niinpä liitän myös tästä tapahtumasta blogiini kuvan.

Kuva

Vedenalainen valokuvanäyttely. Kuva: timo Vikman

Maailman merissä on useitakin vedenalaisia veistospuistoja. Kuuluisin lienee  Jason de Caires Taylorin Meksikoon toteuttama The National Marine Park http://www.underwatersculpture.com/. Tässä vedenalaisessa veistospuistossa on esillä 450 luonnollisenkokoista ihmis- ym. hahmoja.  De Caires Taylorin hanke on lähtökohdiltaan mahdollisimman ekloginen: sen yhtenä tarkoituksena on tarjota häviävien koralliriuttojen jatkeeksi keinotekoisia kiinnitysalustoja koralleille ja simpukoille.

Kuva

Kuva: Jason de Caires Taylor

Gulkronan veistoshanketta kohtaan eräs luontoarvoista kiinnostunut ystäväni esitti kuitenkin huolenaiheensa: Itämereen upotetaan jo nyt kaikenlaista sinne sopimatonta rojua; ei kai tämä hanke vaan anna ekologisesti vääränlaista viestiä?  Kuten huomaamme, asioilla on usein monta puolta. Toivokaamme kuitenkin, että nuorten taiteilijoiden tekemät veistokset herättävät ennemminkin kiinnostusta ja arvostusta saaristomeren herkkää luontoa kohtaan.Kuva

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s