Päivittelyä

Päivi Kiiski toimii kuvataidejohtajana Turun museokeskuksessa. Rakastaa koiria, elokuvia ja ympäristötaidetta. Inhoaa maksalaatikkoa, kylmyyttä ja siivoamista.

Vaarallista rakkautta

Jätä kommentti

”Tapasin mieheni 18-vuotiaana. Aluksi kaikki meni ihan hyvin. Vuosien saatossa miehessä alkoi näkyä väkivaltaisia piirteitä, mutta aluksi ajattelin, että se menee ohi. Ei se mennyt. Tilanne paheni pikkuhiljaa hiipimällä. En saanut tavata entisiä kavereitani, en olla tekemisissä sisarusteni ja vanhempieni kanssa, en puhua kauppareissuilla tuttujen kanssa. Lopulta estettiin jopa töihin meneminen, haukuttiin huoraksi ja kuulusteltiin aiemmista suhteistani. Väkivalta paheni koko ajan: hakkaamista, potkimista, hiusten repimistä, pakottamista seksiin tuntikausien ajan… Lista on loputon. En edes pysty kaikkea kauheutta kertomaan, hirvittäviä asioita tapahtui. Kaikki tavarani hajotettiin ja vaatteeni revittiin. On monta asiaa mitä en ole kertonut kellekkään.”

– Heidi 45 Nurmijärvi

Meeri Koutaniemi: Eeva. Naisten Linja.

Meeri Koutaniemi: Eeva. Naisten Linja.

Naisiin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuisesti merkittävä naisten terveyttä ja tasa-arvoa haittaava ihmisoikeuskysymys. Väkivalta voi tarkoittaa mitä tahansa sukupuoleen liittyvää väkivaltaa, joka aiheuttaa fyysistä, seksuaalista tai henkistä kärsimystä. Väkivalta ei siis tarkoita ainoastaan fyysisiä tekoja.

Naisiin kohdistuvan väkivallan käsitteeseen sisältyvät seuraavat teot, mutta se ei rajoitu ainoastaan niihin:
a) Perheessä tapahtuva fyysinen, seksuaalinen ja henkinen väkivalta, tyttöjen seksuaalinen hyväksikäyttö, tyttöjen ympärileikkaus, raiskaus avioliitossa ja myötäjäisiin liittyvä väkivalta, sekä muun kuin puolison aiheuttama väkivalta ja riisto.
b) Perheen ulkopuolella tapahtuva fyysinen, seksuaalinen ja henkinen väkivalta, raiskaus, seksuaalinen hyväksikäyttö ja riisto, seksuaalinen häirintä ja uhkailu työpaikalla, oppilaitoksissa ja muualla, naisilla käytävä kauppa sekä prostituutioon pakottaminen.
c) Rakenteellinen väkivalta. Fyysinen, seksuaalinen ja henkinen väkivalta, johon valtio syyllistyy tai jonka se sallii, missä tahansa sitä esiintyykin.

Pertti Jarla. Kuva: Naisten Linja

Pertti Jarla. Kuva: Naisten Linja

Naisten Linja Suomessa ry on organisaatio, jonka tehtävänä on vastustaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ylläpitäviä asenteita ja rakenteita yhteiskunnassa, poistaa tällainen väkivalta yhteiskunnallisella ja yksilötasolla sekä auttaa väkivallan kohteeksi joutuneita naisia ja muita osallisia.  Linja pitää yllä Naisten Netti -sivustoa, jossa annetaan maksutonta neuvontaa ja tukea internetin välityksellä väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen.

Nyt Naisten Linja on käynnistänyt JAA SALAISUUS -kampanjan, jossa kootaan suomalaisten naisten kertomia tarinoita väkivallasta. Mukaan kampanjaan on lisäksi pyydetty joukko tunnettuja taiteilijoita, jotka ovat tehneet näistä kerätyistä tositarinoista näkyviä. Kampanjalla pyritään tekemään parisuhdeväkivallasta ja sen salailusta loppu. Teokset ovat esillä Kluuvin kauppakeskuksen näyttelytilassa 25.2.–8.3.2014. Teokset ovat myös myynnissä. Myynnistä saatava tuotto käytetään Naisten Linjan hyväksi.

Olemme lukeneet kauhistuttavia tarinoita esim. Intiasta, jossa joukkoraiskaukset ja vaimojen polttaminen keittiössä (muka tapaturma) ovat arkipäivää. Piilossa olevaa väkivaltaa löytyy myös aivan lähipiirissämme. Pitäkäämme siis silmät ja korvat auki!

Lisätietoa Jaa salaisuus -kampanjasta

Rakel Liekki Pikkuhiljaa hiipimällä (Kuva: Naisten Linja)

Rakel Liekki Pikkuhiljaa hiipimällä (Kuva: Naisten Linja)

Priska Falin: Kyynelten kertomaa (Kuva: Naisten Linja)

Priska Falin: Kyynelten kertomaa (Kuva: Naisten Linja)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s